Основният въпрос, на който трябва да си отговорим е защо през последните три години три последователни избора въпреки тежкото износване на ГЕРБ хората не ни припознаха за по-добрата алтернатива. Затова има нужда от загрижен разговор и задълбочен анализ. Това каза президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев преди началото на пленума на БСП, който разглежда резултатите от местните избори.

Ако за пореден път, както стана след загубите на парламентарните и европейските избори, проблемите се заметат под килима, не ни очаква нищо добро на следващите избори, предупреди Станишев.

БСП оцеля през прехода защото се социалдемократизира и се обърна към модерността. Пое ясен европейски курс, изтъкна президентът на ПЕС

Основна причина за поредната загуба е политическият курс на ръководството. През последните години се осъществява цялостна подмяна на характера на БСП. От идейна и програмна партия тя се превръща в лидерска. От демократична се превръща в авторитарна, от партия на разговора става партия на диктата на ръководството. Всички тези тенденции намират отражение в обществото. Защото начина, по който управляваш вътрешните си отношения е индикативен за начина, по който ще управляваш страната, отбеляза Станишев. 

Как ще бъдеш алтернатива на ГЕРБ, след като ги имитираш. Как ще гарантираш свободата на медиите, след като всеки критичен глас и различно мнение в БСП се демонизира и се обявява за подмолна дейност, запита той.

За мен като президент на ПЕС е тревожна доброволната самоизолация на БСП от социалистическото семейство, изтъкна Станишев.

Всички тези тревожни тенденции изискват задълбочен, откровен и критичен разговор. Като слушам изявите от ръководството, не съм оптимист за способността и желанието му да води такъв разговор, заключи лидерът ма европейската левица.