Фишер направи това изявление на официална пресконференция в Прага, съобщи БНР.
Политическите партии в страната са разделени в първите си реакции на новината от Вашингтон. Чешката страна е настоявала по време на днешните преговори с американската делегация, пристигнала от Варшава, да продължи да действа поне един от двата договора по проекта за американския радар в Бърдо, уреждащ военното и научно-техническтото сътрудничество.
Като победа на чешкия народ, чакана от три години, беше определено спирането на проекта от опозиционните социалдемократи и комунистите. Според председателя на Чешката социалдемократическа партия Иржи Пароубек не са били доказани техническите параметри и необходимостта от изграждането на базата. Радарът не е станал и част от колективната отбрана на НАТО.
Бившият премиер Мирек Тополанек, чието правителство сключи договорите с президента Джордж Буш, реагира с думите, че с отстъпването от проекта Вашингтон е дал израз на загубата на интерес от региона Централна Европа. Според Тополанек демокрацията тук е много незряла и такава явно я виждат и европейските партньори.
Договорите за американския радар бяха ратифицирани от Горната камара на Парламента – Сената с гласовете на дясно-центристкото мнозинство. След година така и не стигна до гласуване в двестачленната Долна камара. Комунистите многократно настояваха за референдум. Зелените също приветстваха решението на САЩ да се откажат от противоракетната отбрана в Чехия и Полша.
САЩ уведомиха и Полша какво е окончателното им решение по въпроса за разполагане на елементи от противоракетния щит в Централна Европа. Решението е катастрофа, заяви представител на полското министерство на отбраната, цитиран от Интерфакс. Би било „провал” на американската политика в Централна Европа, ако Вашингтон се откаже от плановете си за изграждане на ракетен щит в региона, коментира днес високопоставен полски съветник за външна политика.
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен каза, че решението на САЩ е положителна стъпка.
От руска страна отрекоха да има тайно споразумение, с което да са накарали САЩ да се откажат от разполагане на система за противоракетна отбрана в Европа. Това съобщи говорителят на руското външно министерство Андрей Нестеренко, цитиран от Франс прес.   
"Някои медии твърдят, че сме сключили споразумение под някаква форма за противоракетния щит. Мога да кажа, че това не съответства на нашата политика и на нашия подход към решаване на който и да било проблем", каза той.