Александър Вучич обвини албанския си колега Еди Рама в провокация, след като Рама призова Сърбия да приеме независимостта на Косово, съобщиха агенциите, цитирани от БНР.

"Колкото по-скоро признаете независимостта на Косово, толкова по-бързо ще продължим напред
", заяви Рама на съвместната пресконференция.

В отговор Вучич подчерта, че Белград никога няма да признае Косово:

"Косово и Метохия са в състава на Сърбия съгласно конституцията на Република Сърбия. Никога не са имали връзка с Албания и няма да имат. Съжалявам, че господин Рама се възползва от възможността да говори по темата, по която не сме говорили, но мой дълг е да кажа, че няма да позволя на никого да унижава Сърбия".

Областта, населена предимно с етнически албанци, обяви формална независимост от Сърбия през 2008 година.

Вучич коментирал по-късно, че не очаквал провокацията от Рама - да говори за Косово, пише сръбското електронно издание Mondo, цитирано от "Фокус".

Преди това Вучич приветства Рама с държавни и военни почести пред Двореца на Сърбия, украсен с флаговете на двете държави, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Посещението на Рама първоначално беше планирано за 22 октомври, но пристигането му се отложи заради насилието, избухнало по време на футболен мач между Сърбия и Албания.

Историческото посещение на Рама цели да намали политическото напрежение между Белград и Тирана, като преобърне нова страница в отношенията между двете страни, които искат да се присъединят към ЕС.

Тирана се надява един от резултатите от посещението на Рама да бъде край на кризата, която избухна след футболен мач по време на квалификациите за Европейското първенство 2016 г.

"Дошло е време да обърнем страницата
и да не попадаме в капана на политиката, която ни държи като заложници в продължение на дълго време", каза Рама няколко дни преди посещението си, като посочи, че и за двете страни Европа е "обща дестинация".

Албания получи статут на кандидат за ЕС по-рано тази година, а през януари Сърбия започна присъединителните преговори с Брюксел. Някои твърдят, че посещението на Рама може да има повече общо с европейските стремежи, отколкото с подобряване на отношенията.