Решението е взето на започналата днес двудневна среща на външните министри на НАТО в Брюксел, предаде БТА. Те призовават в изявление Русия "да предприеме незабавни мерки за връщане към съблюдаването на международното право". Алиансът обаче ще продължи "провеждането на заседанията на Съвета НАТО-Русия на равнище постоянни представители и по-високо равнище" с цел запазване на възможността за диалог с Русия.

В същото време НАТО и Украйна обявиха в съвместно изявление след среща на министрите им в Брюксел, че ще активизират сътрудничеството и ще насърчат реформите в областта на отбраната в Украйна чрез тренировъчни и други програми.

Изпълняващият длъжността министър на външните работи на Украйна Андрей Дешица е заявил, че страната му иска от НАТО нови радари, които да разположи по своите граници, предаде Фокус.

По-рано днес НАТО обяви, че руски войски не се оттеглят от украинската граница, както е обещал Путин в понеделник. Той е казал пред германския канцлер Ангела Меркел, че е наредил частично изтегляне на войските.

Не мога да потвърдя, че се изтеглят, не виждаме такова нещо", каза той в отговор на въпрос преди началото на двудневното заседание на външните министри от алианса в Брюксел.

Расмусен отново призова руснаците да се оттеглят, да се придържат към международното право и да започнат двустранен диалог. По неговите думи най-добрият път напред в украинската криза е политическият и дипломатическият диалог.

Външните министри (сред които и Кристиан Вигенин) на алианса потвърдиха, че не признават влизането на Крим в състава на Руската федерация, нито законността на референдума в Крим и отново изразиха подкрепата си за териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Те приветстваха изпращането на наблюдателска мисия на ОССЕ в Украйна.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За решението на НАТО да преустанови сътрудничеството си с Русия