По данни на руските специални служби, непосредствено преди да бъде планирано прехвърлянето в Крим на три диверсионни групи, Сердюк е пристигнал в Херсонската губерния.Целта била да координира действията им и да осигури оттеглянето им.

От Киев отричат украински спецчасти да са правили опит за проникване в Крим. По-рано от Русия обявиха, че са разположили на полуострова модерната система за противоракетна отбрана С-400.

Преди дни президентът Владимир Путин обеща, че Москва ще вземе мерки в отговор на планираните от украинци терористични атаки в Крим. Путин обвини Украйна, че е избрала тероризма пред мира и че играе опасна игра.

Порошенко му отговори, че "фантазиите" на Русия са претекст за военни заплахи.

Нова среща за мирния процес в Украйна е безсмислена на фона на задържането в Крим на украински диверсанти, заяви руският президент

Руският Черноморски флот започна тридневно учение за борба с подводни диверсанти. Участниците ще отблъснат симулирано нападение на подводни диверсанти откъм морето срещу база на Черноморския флот, съобщи пресслужбата на министерството на отбраната в Москва

САЩ са призовали Украйна да избягва ескалация на напрежението с Русия. Според агенция ТАСС вицепрезидентът Джо Байдън е апелирал за това в телефонен разговор с украинския държавен глава Петро Порошенко.

Байдън е отбелязал, че САЩ са призовали и руската страна да стори същото.