Ако има заплаха за обществения ред и демокрацията в страната, тя не идва от Българската армия, а от онези политици и институции, които правят така, че морал и закон все повече да се раздалечават. Това заяви пред журналисти държавният глава Румен Радев, помолен да коментира изказване на министър-председателя, че в България има опасност от "военен преврат".

Когато върховният главнокомандващ (президентът - б.р.) призовава генералитета да не стои безропотно да слуша, към какво ги предизвиква?. Имаме сега на колко места военни преврати. Това каза премиерът Борисов на форум на ГЕРБ на 20 април, връщайки се към думи на президента Радев от края на декември миналата година. При назначаването на трима висши военни на постове в Българската армия и в НАТО Радев предупреди генералите, че сляпото покорство и безропотно подчинение (...) не могат да спасят от презрението на подчинените и на българския народ, припомни БТА. Така Борисов опита да обясни какво е искал да каже с думите си, че ГЕРБ ще се бори с всички сили срещу пълзящата диктатура. Премиерът изрази и възмущение от изявления на БСП, с които обвиняват управляващите в корупция, а него - в автокрация.

Румен Радев обаче заяви днес, че "това е един нелеп и абсолютно излишен дебат". Честта, достойнството и конституционният ред са присъщи на Българската армия, но, за съжаление, не и на българската политика, заяви президентът. Той призова в навечерието на светлите празници да бъдем "по-обединени и по-смирени". Смирението също означава човек да не надхвърля оградата на собственото си понятийно пространство, защото много лесно може да настъпи мини, подчерта Радев пред журналисти в община Тунджа. Президентът е там по повод празника на общината.