Елена Йончева предоставя на Специализираната апелативна прокуратура оригиналния запис, направен от служител на Министерство на културата, по аферата "Ало, Банов съм". На пресконференция в централата на партията водачът на листата на БСП за България за предстоящите евроизбори Елена Йончева заяви, че "този път Специализираната прокуратура няма да може да се измъкне от разследване".

В началото на годината Елена Йончева внесе сигнал в Специализираната прокуратура за злоупотреби на Боил Банов, който в качеството му на заместник-министър на културата през 2016 г. е съдействал за опрощаването на близо 700 хил. лв. неустойка на строителна фирма.

Във връзка със становището на прокуратурата, с което се прекратява образуването на досъдебно производство от 12 април тази година, в което се твърди, че оригиналът на записа е унищожен, Елена Йончева каза: "Никога не съм разполагала с оригиналния запис". Тя уточни, че към момента на внасянето на сигнала, е разполагала с материал, изпратен й на дигитален носител, който представлява копие.

"В момента ние разполагаме с оригиналния запис, направен от служител на Министерство на културата. Записът е направен с този телефон от служител на Министерство на културата", посочи Йончева. Оригиналът на направения запис ще бъде предоставен още днес на специализираната прокуратурата.

Снимка: бсп

Записът е направен през 2016 г., като разговора е в кабинета на Боил Банов, който тогава е заместник-министър на културата. БСП обжалва постановлението, с което спецпрокуратурата отказа да образува досъдебно производство по сигналите срещу министъра на културата Боил Банов за строежа на Ларгото.

Проверката, която започна заради сигнал от БСП, не е установила нарушения, съобщиха тогава от прокуратурата. В постановлението се посочваше, че Йончева е получила записа на диск, който унищожила и така от държавното обвинение се наложило да работят с копие, чиято автентичност не може да се докаже. През февруари тя представи на медиите документи и записи, които, според нея, доказват, че министър Банов е давал указания за фалшифициране на документи, за да се опрости неустойка от 700 000 лв. на фирмата строител на втори и трети етап от Ларгото в София, тъй като се е забавила със строежа.

Пенчо Милков : Има реални нарушения, извършени от Боил Банов

" Изискахме документи от Министерство на културата, но такива не ни бяха предоставени. От тези документи, с които разполагаме, става ясно, че записът е действителен", това заяви народният представител Пенчо Милков. Той коментира, че в началото на записа се казва, че има забавяне на строителните работи с 33 дни и неустойката е около 700 хиляди лв. Милков обясни, че от доклад на Министерство на регионалното развитие и благоустройството се вижда, че това е така, както и че от Министреството на културата не оспорват, че има такова забавяне.

"Има писмо от 6 април, 2016 година от Министерство на културата, когато Боил Банов внася пет акта. 3 от тези актове не се удостоверяват в нито един документ във връзка със строителството. Първите три се появяват едва в това писмо", заяви още Милков, като поясни, че в изявлението в записа Банов се казва- документите да се попълнят на ръка и ако се наложи, той ще съдейства да се входират. Народният представител от "БСП за България" поясни, че в документа с тези актове няма дата. "В писмо, подписано от Боил Банов от 12 април 2016, е записано, че строително - монтажните работи са приключили на 20 януари, както би трябвало да бъде, но това не е вярно, тъй като и към датата на това писмо има реални данни, които са документирани, че строителството е продължавало месеци след това, съобщи Пенчо Милков. Той завърши, че анализът с неуредиците по тези документи ще бъдат представени в Прокуратурата.