Общинският съвет на Созопол избра нов кмет на морската община на извънредно заседание. Това е Катя Стоянова, заместник на Панайот Рейзи, който беше отстранен от длъжността с обвинение, че е присвоил 2 млн. лева общински средства, съобщи bTV.

 

Опозицията не беше съгласна с предложението на ГЕРБ в стола на Панайот Рейзи да седне неговият заместник Катя Стоянова. С 5 гласа "въздържал се" и 12 "за" дългогодишният заместник-кмет на Созопол стана кмет, до изборите на есен.

Опозицията бойкотира предложението с мотива, че от 20 години Катя Стоянова е в най-близкото обкръжение на кмета Рейзи.

"Катя Стоянова 12 години е заместник-кмет на Община Созопол, общината, която не ние, Министерството на финансите твърди, че е една от общините с най-лоши финансови показатели", посочи Тихомир Янакиев - общински съветник от БСП.

Съветниците от ППЗС "Александър Стамболийски" също не бяха съгласни с кандидатурата на Катя Стоянова.

"Ако примерно утрешния ден повдигнат и на нея обвинение? Пак трябва да издигаме друг кмет", отбеляза Румен Димитров.

Според Тодор Чакъров - общински съветник от ГЕРБ, доводите на опозицията са били абсолютно несъстоятелни. "Може би се изживяват в ролята на прокуратура, че трябва да бъде повдигнато обвинение на цялата община", каза той.

Самата Катя Стоянова заяви, че е избрана за да работи и всички необходими документи са предадени на следствието.

До избор на нов кмет се стигна, след като Панайот Рейзи и главната счетоводителка на общината бяха обвинени в източване на 2 милиона лева от общинския бюджет.

Населението на община Созопол е около 13 000 души. А бюджетът за година - 26 милиона лева. Първата задача на новия кмет ще бъде да подготви общината за летния сезон.