Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта и дори не се крият. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев по повод предложението на правителството за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев за получен действителен глас от 1 юли до края на годината, предаде БТА.

Субсидиите касаят най-вече съществуването на опозицията, така че едно такова решение задушава опозицията точно преди местните избори, посочи той.

Силно се надявам, че партиите ще намерят добър баланс между техните собствени интереси и интересите на обществото, каза държавният глава. Но, според Радев, големият проблем съвсем не е размерът на субсидията, а да има механизъм, който да третира еднакво партиите по отношение на финансирането.

Вчера парламентът одобри на първо четене предложеното от правителството намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лев за действителен глас. Премиерът Бойко Борисов, попитан от журналисти за предложението на ДПС за нула лева субсидия за партиите, отговори, че е взето "правителствено решение за партийните субсидии и то не подлежи на коментар". Той подчерта, че не предлагат, а са взели правителствено решение.

Блокира ли президентското вето нови магистрали и газопроводи

Румен Радев призова да се спре със спекулациите, че президентът спира АМ "Хемус" и инфраструктурното развитие на страната. Това е крайно некоректно, посочи той. Радев подчерта, че ветото му върху промените в Закона за държавната собственост и последвалото сезиране на Конституционния съд не се отнася за автомагистрали, скоростни пътища, газопроводи, жп линии и т.н., т.е. за националните обекти. Крайно време е да разберат разликата между национални обекти и обекти с национално значение, посочи той.

В края на миналия месец премиерът Бойко Борисов набеди президента, че с ветото си блокира важни строителни проекти.

"Ветото на президента беше отхвърлено така, че почвате да строите по най-бързия начин. От кв. "Младост" до АМ "Тракия" - тази страховита тапа трябва да се отвързва незабавно". Това премиерът каза на министрите си на 29 май. Съвсем наскоро Борисов изрази мнение, че президентът е бил подведен.

Много хора от администрацията, от министерствата, на работно ниво търсеха достъп до мен да ме молят да наложа вето, за да предпазя правителството от хаоса, който само създава, и от това, че ще бъдат забавени тези проекти като реализация, каза още Радев.

"Аз съм най-големият поддръжник на АМ "Хемус", заяви президентът и попита след като преди 10 години премиерът е обявил магистралата за приоритет, колко километра са изградени и отчуждени. "Като не могат да се справят, президентът ли е виновен?", попита той.

Какви са отношенията президент - премиер

В отговор на въпрос за отношенията си с премиера Бойко Борисов, президентът Радев коментира, че за разлика от други политици, не изнася българските проблеми зад граница, но ако някой разчита това като одобрение към българското правителство, греши. Разбира се, че подкрепям добрите намерения на правителството, но при изхарчени огромни европейски и национални средства резултатите са далече от възможното и очакваното като обем и най-вече като качество, коментира държавният глава.

Последните му думи са по повод изразеното от Бойко Борисов задоволство, че премиерът на два пъти е подкрепил проекти на правителството - на международната среща "Три морета" в Словения и на Петербургския икономически форум.

Президентът коментира актуални теми пред медиите след участието си в откриването на Шестия световен конгрес на информационните агенции в София, чийто домакин е Българската телеграфна агенция.

Какво каза Радев за БСП

По повод ситуацията в БСП, президентът Румен Радев коментира, че България не трябва да остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за демокрацията. Процесите в Българската социалистическа партия крият такъв риск, затова и ги следя с тревога, каза той.

Как да се разреши спорът с Македония

Във връзка със спора между историците в България и Северна Македония за личността на Гоце Делчев, президентът Румен Радев отбеляза, че в речта си на форума в Санкт Петербург е цитирал бележития български революционер Гоце Делчев. По думите му, "сега изпадаме в някакви дребнотемия, исторически моменти, комисии". България трябва да мисли и да подходи много генерално към този проблем, след като пропусна шанса да го заложи в т.нар. договор, защото той по формата е декларация, а не договор за добросъседство със Северна Македония, смята Радев.

Оттук нататък правилната стъпка е залагането на този договор с допълнителна актуализация в глава 35 в преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, посочи той. Според президента България най-много трябва да помага на Македония да стане член на ЕС, но трябва и да следи европейските критерии да се изпълняват.

Президентът коментира актуални теми пред медиите след участието си в откриването на Шестия световен конгрес на информационните агенции в София, чийто домакин е Българската телеграфна агенция.