В края на миналата седмица управляващите в лицето на премиера Бойко Борисов и ГЕРБ предложиха намаляване на партийната субсидия до 1 лев на глас.

Сумата вече получи одобрение на инициирания от Слави Трифонов референдум през 2016 година. Тогава субсидия от 1 лев беше подкрепена от 2 516 791 души, но за признаване на задължителния характер на вота не достигнаха 12 000 гласа.

Според финансовия министър Владислав Горанов намаляване на субсидиите на 1 лв. от 1 юли ще спести на бюджета за 2019 г. около 16 млн. лв. Запитан дали предложението не е популистко, той отговори: "Слагаме на масата това, което голяма част от българските граждани са поискали. Отваряме дебата за финансирането на политическите партии по начин, по който един път завинаги да бъде затворен, за да не се поставя с всяко гласуване на бюджета".

На пленума си в събота БСП обяви, че подкрепя намаляване на субсидията, но не толкова драстично. Според социалистите партиите трябва да получават по-малко от сегашните 11 лева, но повече от предложения от управляващите 1 лев на глас.

Позиция по темата изказа и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки: "При всички случаи субсидията трябва да бъде намалена и ще бъде намалена. Дали ще е 1 лев, дали ще е някаква различна от тази цифра, но трябва да е намалена. Това е общественото очакване и е задължително да се случи. Нашите представители правят различни предложения. Има вариант да има таван на субсидиите".