Парламентът прие на първо четене промените в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев на действителен получен глас от 1 юли. Предложеният законопроект е на Министерски съвет.

"За" гласуваха 117 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", а 90 народни представители от "БСП за България" и ДПС бяха "против". Нямаше въздържали се.

Причината за предложения законопроект е желанието на правителството да отговори на обществените очаквания. Намаляването засяга само субсидията на партиите за тази година.

Законопроектът предвижда годишната държавна субсидия за политическите партии и коалиции за 2019 г. да се преизчисли на базата на действителните гласове, получени от съответната партия или коалиция, умножен по размер от 11 лв. за един получен действителен глас за периода от 1 януари до 30 юни 2019 г. и размер от 1 лв. за периода от 1 юли до 31 декември 2019 г. С намаляването на партийните субсидии на 1 лв. на действително получен глас ще се реализира бюджетна икономия за второто полугодие на 2019 г. в размер на 14,6 млн. лв.

По време на дискусиите преди гласуването Тома Биков (ГЕРБ) заяви, че предложението за намаляване на субсидията на 1 лев е направено с преценка на всички рискове. Знаем, че ако бюджетът не финансира партиите, те ще се финансират по друг начин, посочи той. Радвам се, че днес чухме какъв е позитивът на тези субсидии, най-вече от опозиционните формации, коментира Биков, цитиран от БТА. Никой от ГЕРБ няма желание българската демокрация да се олигархизира, добави той.

Драгомир Стойнев от левицата каза, че няма да подкрепят законопроекта. Той отбеляза, че от "БСП за България" са "за" намаляване на размера на партийната субсидия, но това да не застрашава функционирането на политическите партии. Той посочи, че предложението е направено "на крак", без консултации с политическите сили, и застрашава демокрацията. Ние ще предложим на всички политически сили диалог, да не се бърза, между първо и второ четене да обсъдим и да намерим правилните решения, така че да не застрашим политическия живот в страната, изтъкна Стойнев.

Йордан Цонев (ДПС) заяви, че ДПС не приема подхода да се намалява субсидията, защото такова било очакването. Ако ще има намаляване и промяна на модела, това трябва да се случи след дискусия, след аргументи, иначе това е откровен, много див популизъм, който ще има тежки последици за българския политически живот, каза той. Цонев предупреди, че се добавя нова тема в докладите на всички институции в ЕС.

Нашето предложение ще е субсидията да бъде нула лева, защото 1,2,5 лева означават същото - недофинансиране на политическите партии и връщане на зависимости, коментира Цонев. Според него партиите са сгрешили като не са обяснили на гражданите как се харчат партийните субсидии и какъв е моделът на финансиране в Европа. Той отбеляза, че с публичното финансиране на партиите у нас постепенно са били затворени всички легални врати към бизнеса.

По-рано от ДПС предложиха, ако субсидиите се намаляват рязко и с толкова много, да се мине към американския модел - нула лева държавна субсидия и публични и прозрачни дарители - физически и юридически лица.

Николай Александров ("Атака") коментира, че подкрепят законопроекта за намаляване на партийната субсидия на 1 лев с аргумента, че редуцирането на партийната субсидия трябва да има друг механизъм, който да я замени.