Няма да подкрепим предложението на ГЕРБ за 1 лев партийна субсидия, но ще подкрепим тя да е 0 лева, заяви пред журналисти депутатът от ДПС Делян Пеевски, който и днес дойде в парламента и коментира предложението на ГЕРБ партиите да получават от бюджета по 1, а не по 11 лева за действителен глас, както е сега.

Днес парламентът ще обсъди на първо четене промени в Закона за държавния бюджет за 2019 година именно по това предложение, като това е трета точка в дневния ред.

"За нас това е див популизъм, което се предлага. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после. За нас това значи фалит на партиите при 1 лев субсидия. Нормално е, ако ще се променя моделът на финансиране, да бъде 0 лева и отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори", коментира преди дебатите Пеевски, цитиран от "Фокус".

На въпрос дали това няма да постави партиите в зависимост от бизнеса, Пеевски отговори, че 1 лев е фалит на партиите.

"Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите. Изборът е на партиите", допълни народният представител, който е собственик на няколко медии.

"И при 1 лев, и при 5 лева партиите фалират. Зависимостите и в двата варианта са еднакви. И при 0 лева също. Ако няма държавно финансиране, каквото има в цяла Европа, тогава трябва да изберем американския модел", заяви и колегата му от ДПС Йордан Цонев.

По думите му това е отворен модел, финансира се от икономически субекти и граждани с публичност на средствата.

"След като обществото не е разбрало, че държавното финансиране е по-евтино и прозрачно, ние ще предложим 0 лева и открито публично финансиране от икономическите субекти и от гражданите, със съответния контрол от гражданското общество и Сметната палата", допълни Цонев.

От ДПС коментираха и темата за ДДС.

"За намаляването на ДДС-то първо ще направим консултации - ако има реално поевтиняване за потребителите, го искаме, ако няма - няма смисъл", каза Пеевски по повод идеята на партията му да внесе законопроект за сваляне ДДС на хляба на 5%, за намалявена и при лекарствата и книгите, както и за безплатни детски градини.

"Радваме се, че управляващите ни чуха за детските градини. Това ще се случи. Искаме безплатни детски градини и финансиране на нови детски градини. Чуха ни с ДДС-то на книгите, оттам нататък продължаваме с хляба и лекарствата, ако ще има резултат за гражданите", подчерта той.

Цонев също бе категоричен, че няма да направят предложение, ако няма гаранции, че ще паднат цените. Той уточни, че днес са първите консултации с фармациите по отношение на идеята за намаляване на ДДС ставките на лекарствата.

"Няма да направим предложение, ако няма гаранции, че ще паднат цените. Утре от 10.00 ч. пак тук са консултациите с тези, които се занимават с производството на хляб", допълни той.