Залогът на тези избори е огромен и ще определи дали ще продължат започнатите процеси по оздравяване на държавността или задкулисието ще получи отново институционална власт. Затова призовавам всички сънародници, независимо дали сте тук или далече от Родината, да бъдем съпричастни с нейното бъдеще и да гласуваме.

Това заяви държавният глава и кандидат за втори мандат Румен Радев след като гласува на изборите за президент и вицепрезидент и за Народно събрание в Професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" в София.

Румен Радев каза, че е гласувал за свобода, законност и справедливост и допълни, че това са ценностите, които изповядва, с тях е получил доверието на българите, тях отстоява, с тях се явява и на тези избори.

Президентът Радев заяви в отговор на въпрос, че първият непосредствен и най-важен хоризонт пред страната е да се състави правителство. Правителство, от което България има нужда, с една устойчива подкрепа от българския парламент, посочи Радев.

Изборната администрация следва да изпълнява закона и разчитам, че добросъвестно ще свърши своята работа, каза още президентът в коментар за решението на ЦИК да се броят 100 процента от контролните разписки при машинния вот в страната и чужбина. Който се страхува, че не може да спечели изборите, търси да ги опорочи. Затова е много важно всички да гласуваме, за да неутрализираме тези опити да ни върнат в миналото, каза президентът.

Вярвам, че България ще бъде демократична и правова държава, въпреки опитите да я върнат назад, посочи още той.

В отговор на въпрос на журналист от Република Северна Македония Румен Радев отново каза, че ключът към началото на преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС е в спазването на правата на македонските българи, в изкореняването на езика на омразата, в прекратяването на системната дебългаризация и на опитите за системно унищожаване и фалшифициране на хилядолетното българско културно-историческо наследство.

Началото на преговорите няма да зависи от следващото ново правителство и нов парламент, а най-вече от самата Република Северна Македония, която трябва да предприеме съответните действия, каза президентът Радев.

Той изрази убеденост, че само с открит диалог между София и Скопие, а не с лобиране пред европейските столици, ще изградим искрени, приятелски и добросъседски отношения, които очакват хората от двете страни на границата.

Президентът изрази също съболезнования на близките на загиналите в пожара в болницата в Сливен.

Снимка: БТА