ГЕРБ заложиха на амнезията на българските граждани след 12 години управление и явно това няма да бъде печелившият ход. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев преди срещата ЕС-АСЕАН в Брюксел, след като депутатите не подкрепиха проектокабинета "Габровски".

"Като погледнем към правителството на Габровски - то има много добър състав като експерти и като програма има важни приоритети, но липсва политическата физиономия и политическата отговорност. Защото на практика това правителство се явява посредник между партия ГЕРБ и българските граждани. Аз мисля, че не е сега моментът да гледаме посредници, хората искат да видят ясна политическа отговорност", коментира държавният глава.

По думите на Радев "претенцията за власт върви заедно с политическата отговорност за нея". В отговор на журналистически въпрос президентът беше категоричен, че не се меси в състава на чужди правителства, нито дължи обяснения по тях.

"От редовното правителство на господин Петков има министър, който е министър и в правителството на Габровски. Това означава ли, че това е правителство Борисов-Петков", попита риторично Румен Радев.

И беше категоричен, че няма еднолична президентска власт, има политическа неспособност да се състави правителство.

"Тези народни представители, които са се клели в Конституцията, нека се водят по нея и да не я нарушават. Конституцията много ясно казва, че когато партиите не могат да сформират правителство, президентът е длъжен с указ да назначи служебно правителство", подчерта Радев.

Държавният глава не пожела да обяви пред медиите кога ще връчи втория мандат. Вместо това той насочи вниманието към важните закони по Плана за възстановяване и устойчивост, които трябва да бъдат приети от НС.