При липса на яснота кой носи политическата отговорност за бъдещи решения, парламентарната ни група и коалиционният съвет решиха, че е по-добре да не подкрепим състава и структурата на правителството. Това каза пред журналисти лидерът на "Български възход" Стефан Янев в кулоарите на Народното събрание, цитиран от БТА. Янев уточни, че БВ подкрепя Николай Габровски за премиер, но не и предложената структура за кабинет заради липса на яснота и политическо споразумение.

В случая с първия мандат имахме една среща с проф. Габровски и неговия екип, на която поставихме въпроси за принципите, за коалиционното споразумение, за това кой ще носи политическа отговорност за това бъдещо управление, за този кабинет, припомни Стефан Янев.

Той обясни, че тъй като не са получили ясни отговори на тези въпроси, са решили, че днешната им позиция в пленарната зала е техният "знак".

Ние не участваме в този кабинет, включително с персонални кандидати, и нашата подкрепа е принципна за министър-председателя, защото е важно да заявим своята позиция и да кажем "да, на България е нужно правителство и ние правим възможното", коментира депутатът.

От политическата сила смятат, че на България ѝ е нужен кабинет и трябва да се положат всички усилия да има правителство и работещ парламент.

Не сме влезли в политиката да поставяме условия и да искаме постове, посочи Стефан Янев в отговор на журналистически въпрос.

Разговорите, които предстоят и за втория, и за третия мандат, трябва да бъдат в този тип търсене на политическо решение, свързано с или коалиционно споразумение, или друга конструкция, която ясно ще дава представа, открито пред очите на българските граждани, кой носи политическа отговорност, допълни лидерът на "Български възход".

Янев уточни, че при условие че е неуспешен първият мандат, трябва да се фокусират върху втория и ако и той е неуспешен, да мислят за третия.

Въпросът е диалогът, колкото и трудно да се е получил в рамките на 48-ото Народно събрание, да продължи, допълни Стефан Янев.