Продължаваме разговорите с "Демократична България", ако представим кабинет, той ще бъде кабинет на малцинството, заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Асен Василев пред журналисти, след неуспешния първи мандат на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство. Той изрази надежда да има достатъчно време, за да може парламентът да внесе тези девет гаранции, които са необходими, за да може един кабинет на малцинството да си свърши работата при липса на парламентарна подкрепа, и те да минат през комисии и през пленарната зала.

По-рано днес парламентът отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габровски, предложена от ПГ на ГЕРБ-СДС, за министър-председател. "За" неговата номинация бяха 113 депутати, "против" - 125, без "въздържал се".

Относно втория мандат, който трябва да бъде връчен на "Продължаваме Промяната", Асен Василев каза, че от известно време водят разговори с "Демократична България" и ще ги финализират в следващите дни.

Преди около месец казахме, че за да е успешно едно правителство, имайки предвид недоверието в парламента, което и днес се видя, трябва да се приемат законодателни актове, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа трябва да тръгне, трябва да тръгнат и промени в службите, и бюджетът, посочи той, цитиран от БТА. Имаме този удължителен закон, който донякъде върши работа, уточни Василев.

Ако наистина сериозно парламентът иска да се отнесе към втория мандат, трябва най-после тези законодателни актове да влязат в програмата му в комисиите и в залата, за да видим някаква воля за работа, коментира той.

Както обявихме с "Демократична България", ще предложим кабинет на малцинството, ако има гаранции, че той може да си свърши работата, каза съпредседателят на ПП. Оттам нататък всяка от парламентарно представените политически сили ще трябва да прецени дали иска или не иска да подкрепи този кабинет директно или индиректно, допълни Василев.

По-късно през деня "Продължаваме Промяната" изпрати писмо да всички парламентарно представени партии, с което изразява готовност заедно с "Демократична България" да състави правителство с втория мандат с ясни приоритети и гаранции, съобщиха от пресцентъра на политическата сила.

От коалицията канят парламентарно представените сили утре на председателски съвет, за да обсъдят графика за приоритетно разглеждане на законопроекти, свързани с намаляване на неравенството, подобряване на условията за бизнес, увеличаване на доверието в демокрацията в България, правовия ред и изборния процес, както и Шенген и еврозоната, както и да застанат зад призива към президента Румен Радев да осигури достатъчно парламентарно време преди връчване на втория мандат.

С втория мандат "Продължаваме Промяната", с подкрепата на "Демократична България", сме готови да предложим правителство на малцинството с ясни приоритети и гаранции, които да покажат дали парламентарно представените партии са готови да работят и да решават проблемите на хората или преследват други цели, посочват от коалицията.

Приоритетите, които поставяме като най-важни и спешни, са насочени към постигането на следните национални цели:

• да намалим неравенството в България, като продължим социалната ни политика към най-нуждаещите се;

• да подпомогнем бизнеса не само чрез запазване на ниските данъци, но и чрез дълго чаканото намаляване на административната тежест и корупционния риск;

• да повишим доверието в демокрацията, в правовия ред и изборния процес в България;

• да влезем в Шенген през 2023 година, без вътрешноевропейски ограничения и в Еврозоната от 1 януари 2024.

Ако сте готови да работим заедно по важните приоритети за България, първите реални стъпки за потвърждаване на тази воля и доказването ѝ на практика би било насрочването в комисии и гласуването в зала на Закона за КПКОНПИ, отхвърлянето на промените в Изборния кодекс, приемане на предложенията ни за промени в законите за службите и бюджет, посочват от "Продължаваме Промяната".

Каним Ви утре на председателски съвет да обсъдим графика за приоритетно разглеждане на гореописаните законопроекти и да застанете зад призива към президента да осигури достатъчно парламентарно време преди връчване на втория мандат, за да могат политическите групи в 48-я парламент да покажат чрез делата си в зала дали са готови да работят за редовно правителство, или искат да тласнат страната към нови избори, се посочва още в текста.