Служебното правителство продължава работата по приоритетите, които обявихме в началото на нашия мандат. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев преди началото на днешното правителствено заседание.

"Вече си представях заглавията в медиите: "Гълъб Донев отлетя от Министерския съвет". Оставаме, както стана ясно преди час, след гласуването на народните представители. Остава и надеждата за съставяне на редовно правителство, излъчено от Народното събрание и подкрепено от стабилно мнозинство", коментира Донев по повод днешното гласуване в парламента, при което народните представители не подкрепиха кандидатурата проф. Николай Габровски, излъчена от ГЕРБ-СДС, за премиер с първия проучвателен мандат.

"Работим с мисъл за хората, спазвайки законите на България. От хода на дискусията в парламента днес ясно пролича, че тази наша мисия за работа с мисъл за хората на България, се възприема и от народните представители. Това ми дава надежда за успех в търсенето на модела за съставяне на редовно правителство", посочи още служебният министър-председател, цитиран от БТА.

След около тричасови дебати днес парламентът не избра за министър-председател Николай Габровски, предложен от ГЕРБ-СДС. "За" неговата номинация бяха 113 депутати, "против" - 125, без "въздържал се". В подкрепа на Габровски гласуваха ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход". Против номинацията бяха "Продължаваме Промяната", "Възраждане", "БСП за България", "Демократична България", както и един нечленуващ в парламентарна група.

Предстои държавният глава Румен Радев да връчи мандат на втората по големите парламентарно представена формация - "Продължаваме Промяната".