Веднага след като не успя да стане министър-председател, проф. Николай Габровски обяви пред медиите в парламента, че той и поканените от него за министри няма да се кандидатират за третия мандат, защото не желаят да бъдат забърквани в договорки на тъмно.

"Що се отнася до третия мандат, ще започнат всякакви опити за манипулиции. Всякакви комбинации, всякакви задкулисни договорки, опити за манипулации са нещо, с което не бихме искали нашите имена да бъдат асоциирани", декларира отхвърленият за премиер с първия мандат на ГЕРБ.

"За миг не съжалявам, че положих усилия. И за миг не съжалявам, че тези хора ми се довериха. Много им благодаря за доверието. Продължаваме напред", каза той на брифинг в кулоарите, заобиколен от номинираните за министри в неговия проектокабинет. Габровски им благодари. "Аз по природа съм оптимист, иначе не бих се хванал с подобна задача", призна още професорът.

"На ринга излязоха доброто и злото. Хората заложиха на злото, злото победи и хората спечелиха. За съжаление, днес се случи точно това", заяви той.

"Имахме уникален шанс да продължим по друг начин в българската политика. Това беше гражданска инициатива, която всички ние проявихме", допълни той. "Да се надяваме, че България ще има късмет. И тази тежка криза ще бъде преодоляна", допусна Габровски. И предрече, че се очертава да прекараме следващата година от избори в избори.

Той констатира, че партийните интереси са твърде силни, партийните страсти - твърде горещи, и затова се е получил този резултат при гласуването. 

"Продължавам с операционната с голямо удоволствие", отговори неврохирургът, попитан дали ще продължи с политиката.