Парламентът отхвърли кандидатурата на неврохирурга проф. Николай Габровски за премиер, номиниран от ГЕРБ-СДС.

Така изобщо не се стигна до приемане на структурата на правителството и състава на Министерския съвет.

Професорът беше подкрепен за премиер със 113 гласа "за" от ГЕРБ, ДПС и "Български възход", срещу номинацията му бяха ПП, БСП, "Възраждане", ДБ и независимият Явор Божанков, общо 125 "против".  Игри с кворума нямаше.

228 депутати се регистрираха за заседанието, продължило три часа. 

В пленарната зала присъстваше и служебният кабинет, поканени бяха и номинираните за министри в редовно правителство с мандата на ГЕРБ. 

Вижте снимки ТУК

Номинираният за премиер Николай Габровски заяви, че не иска да "се хвърлим в пропастта на поредица от избори".

"България днес е не просто пред кръстопът, а пред пропаст, обърна се към депутатите Габровски. Моето желание беше да се откъсем от тяснопартийното, конфронтацията. Такъв е кабинетът, който ви представих - от хора, които са професионалисти и са готови да работят още от първия ден. "Твърденията за голям шанс със следващ мандат са спекулативни. Най-голям шанс има тук и сега", категоричен беше Габровски. Той направи сравнение с политическата ситуация у нас през 1923 г. - "избори след избори, след избори". 

И завърши представянето на мотивите си да приеме номинацията и приоритетите на евентуалния кабинет с притчата за двете майки на едно дете, които отишли при цар Соломон и призива "Да живее България!".

Снимка: "Булфото"

Сред приоритетите на правителството са държавният бюджет, влизането на България в еврозоната и Шенгенското пространство, както и енергийната независимост, се посочва в разпространена до медиите декларация.

Снимка: "Булфото"

Министерският съвет, който кандидатът за премиер Николай Габровски предлага, се състои от трима заместник министър-председатели и министри:

заместник министър-председател по управление на средствата от Европейския съюз - Малина Крумова;

заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и министър на правосъдието - Миглена Тачева;

заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите - д-р инж. Меглена Плугчиева;

министър на финансите - Маринела Петрова;

министър на вътрешните работи - д-р Благородна Макева;

министър на отбраната - Атанас Запрянов;

министър на външните работи - Драгомир Заков;

министър на икономиката и индустрията - Мартин Дановски;

министър на регионалното развитие и благоустройството - Добромир Симидчиев;

министър на транспорта и съобщенията - Прошко Прошков;

министър на труда и социалната политика - д-р Събина Събева;

министър на здравеопазването - д-р Благомир Здравков;

министър на образованието и науката - проф. д-р Славчо Томов, д.м.н.;

министър на културата - Ириней Константинов;

министър на земеделието, храните и горите - Васил Грудев;

министър на иновациите и растежа - Милена Стойчева;

министър на електронното управление - Красимир Симонски;

министър на енергетиката - Николай Павлов;

министър на туризма - д-р Мартин Захариев;

министър на младежта и спорта - инж. Борил Кръстев;

Снимка: БТА

Представители на различните политически сили потвърдиха досегашните си позиции - "против" се готвят да гласуват от ПП, БСП, "Възраждане" и ДБ. Към тях ще се присъедини и независимият Явор Божанков с гласа си. 

Снимка: "Булфото"

"България има нужда от редовно правителство, работещ парламент, ясна програмна и геополитическа ориентация за по-бързо преодоляване на кризите", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. "Нашето мнение е, че Габровски и кабинетът му притежават необходимите качества, за да предложат антикризисна стабилизационна програма, която да гарантира на българските граждани максимална сигурност", заяви Атанасова. "Този кабинет е възможност за всички политически сили и не бива да бъде отхвърлена с лека ръка", призова тя депутатите към и заяви, че ако бъде избран кабинетът "Габровски", веднага ще внесе бюджет за 2023 г.

Снимка: БТА

Няма да подкрепим кабинета, каза още веднъж и от трибуната председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.

Когато се задава тежък мач, г-н Бойко Борисов няма кураж да излезе на терена, разкритикува той. Гюров заяви, че българският опит с експертни кабинети е горчив. "Зад експертните кабинети винаги стои нечия чужда политическа воля, а не експертите", каза той. "А когато експертите се разотидат, остава разочарованието", допълни Гюров.

Според ПП съставът на кабинета е "параван" от банките с кадри и чекмеджета на ГЕРБ, на Тройната коалиция и на президента Радев". Седемте приоритета на проектокабинета са като прекопирани от нашата програма, установи още Гюров. "Завръщането на Промяната тепърва предстои", заключи депутатът от ПП.

Снимка: БТА

Биков репликира, че възприема последното му изречение "като заплаха към цялото българско общество и към всички хора, които са с акъла си". "България започна да прилича на Кирил Петков, когато трябва да бъде лекувана", заключи той. "Ние предлагаме като алтернатива на вашето правителство това програмно правителство", обърна се депутатът от ГЕРБ към Гюров. "Нямаме нищо общо с вас и няма да имаме", завърши той.

"Трябва да дадем шанс на правителството на Габровски да предложи и реализира стратегия за преодоляване на кризите", призова лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Основната характеристика на днешното време е криза", установи в изказването си Мустафа Карадайъ. По думите му сегашните кризи изискват отговорно държавно поведение и партийни компромиси. Лидерът на ДПС посочи, че "отговорността пред държавата" задължава да намерим решение на кризите. "Правим огромен компромис - искаме кризите да бъдат решени", подчерта той. "Днешното решение е съдбоносно. Намираме се в критична точка. Да си зададем въпроса - дали няма да изпуснем шанса да спасим държавата си. Цената е бъдещето на България. Да бъдем отговорни", обърна внимание Карадайъ. Подкрепа за кабинета даде още на влизане в пленарната зала и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Снимка: БТА

От "Възраждане" няма да подкрепят този кабинет, защото от него липсва свободата и независимостта на страната, заяви лидерът на партията Костадин Костадинов. Той добави обаче, че това важи и за следващите предложени кабинети, защото, по думите му, "всички те гласуваха по един и същи начин, когато ставаше въпрос за предоставяне на българско оръжие за Украйна като подарък, за унищожаването на българския лев". Костадинов изреди и други гласувания, в които политическите сили в НС гласуват еднакво. "Крайно инфантилно е да се страхуваме от избори през зимата, защото щяло да е студено", подчерта той и се обяви за нов предсрочен вот. "Това е най-доброто решение. Новите избори са решението и изходът от политическата криза", категоричен е лидерът на "Възраждане".

"В стаята има слон, вносителят на този кабинет не желае да говори за него", констатира независимият Явор Божанков, изключен от ПГ на БСП. Той посочи, че приоритетите на този кабинет са правилни, но нямало конкретика. "Аз смятам, че този кабинет не може да бъде подкрепен, въпреки добрите качества на някои от предложените министри", като изведе като аргумент основно критиките си срещу ГЕРБ, който стои зад проектосъстава, според него.

Снимка: БТА

Веднага след изключения от нея Божанков, на трибуната се качи Корнелия Нинова, за да повтори, че БСП ще гласува против този кабинет, защото се бори със задкулисието и "паралелната държава" отдавна, а мандатът е на ГЕРБ. Тя отрече твърдението, че само при първия мандат е възможно да бъде израно правителство. БСП ще се концентрира върху възможностите за съставяне на кабинет с втория и третия мандат, заяви соцлидерката, като потвърди, че социалистите очакват покана за разговори.

Нинова за пореден път атакува президента и го обвини, че управлява еднолично.

"С изненада чухме как председателят на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов да казва, че има поносимост между Румен Радев и ГЕРБ. Дали тази дума не е слаба? Дали този модел на управление не се приспособява към всяка нова власт, към всеки силен на деня? Изправени сме пред загуба на парламентарната демокрация", констатира соцлидерката.

Снимка: БТА

Водещият заседанието Йордан Цонев напомни, че такива изказвания са нередни, тъй като президентът изпълнява точно конституционното си задължение в момента със служебен кабинет. Ако искате да го прекратите, имате възможност днес, допълни Цонев, като визира гласуването на редовен кабинет "Габровски".

Зам.-председателят на ГЕРЛБ Даниел Митов пък изрази учудването си, че Нинова се готви да преговаря за втория мандат на ПП с тях, които наричат БСП статукво. "Статукво ли сте, госпожо Нинова?", попита Митов.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обяви решението на групата: "Ние не можем да подкрепим предложеното правителство". И изведе като най-важен въпрос на днешния ден: "Какво да се прави?". По думите му България има нужда от дълбока промяна. "И да изберем кабинет, и да не изберем, политическата криза ще се върне. Този кабинет може да задълбочи политическата криза", добави той. Според Иванов трябва разговор за цялостна реформа. Той подчерта, че конфронтационният подход не работи. Другият подход е също толкова деструктивен - да се опитваме да игнорираме нуждата от промяна.

Снимка: БТА

"Това, което ДБ се опитва да работи за него, е подходът на съгласието, който се основава на разбирането, че ние нямаме две Българии", заключи той. "ГЕРБ и ДПС ни търсят сметка, яростно и с хъс, и така трябва, за участието в отминалото управление, но не им се иска да разговарят по същия начин не само за седемте месеца, а за годините преди това", обърна внимание той. Иванов заяви, че "България е затънала в системна корупция" и този разговор е крайъгълен камък за ДБ. "Без такъв разговор на този етап ние не можем да подкрепим управление с мандат на ГЕРБ и подкрепа на ДПС", каза Христо Иванов. Той се обърна към лекаря Габровски с думите, че неговата кандидатура не върви с "ясна диагноза и лечение". "Какви са гаранциите, че това, което предлагате днес, няма да се превърне в следващ кабинет "Беров?", попита риторично Иванов.

"Български възход" ще подкрепи само премиера проф. Габровски, но не и министрите, които той предлага.

"Днес, в този ден, когато трябва да гласуваме структурата и състава на МС, виждаме резултатите от този диалог, доколко той е успял и ни води към решение, или към поредната заявка на политическите сили, които не дават отговор на въпроса - как излизаме от политическата криза", заяви Стефан Янев. "Гласуването за предложения кабинет от ГЕРБ-СДС и нашата връзка с гражданите е демонстрация на това дали има връзка между думите и делата ни", допълни той. И поздрави ГЕРБ за номинацията на проф. Габровски, като израз на отваряне към гражданското общество и даване на възможност на надпартийни кандидатури. Янев отново изведе искането си да има коалиционно споразумение и за това кой носи отговорност за този кабинет. Той изтъкна, че не е видял повечето от тези неща, които е извел по време на разговора с проф. Габровски в НС.

"Ще подкрепим персонално проф. Габровски като кандидат за премиер. В същото време ПГ на БВ няма да подкрепи предложената структура и състав на кабинета, поради липса на политическо споразумение и липса на яснота кой носи политическата отговорност за бъдещите решения на този кабинет", заяви Стефан Янев. И допълни, че отиването на избори не бива да ни плаши.

От ПП отново обвиниха, че Бойко Борисов се е срещал с Румен Радев, което ГЕРБ отрекоха.

След края на дебатите кандидатът за премиер отново призова за подкрепа. "Все още не съм се примирил. Ако ние нямаме правителство, това означава, че ще губим пари по Плана за възстановяване и по европейските програми, няма да влезем в Еврозоната и ще поставим под изпитание нашата геополитическа ориентация. Затова отново ви умолявам, обърнете се към разума", заяви Габровски. Той оприличи чутото по време на дебатите по-скоро като предизборна кампания.