От партията на Волен Сидеров настояха да бъде сезиран Съдът на европейските общности в Люксембург заради блокадите на българско-гръцката граница, като преди това се пресметнат щетите, нанесени на българските превозвачи и производители.

"На този рекет трябва да се сложи край и единственият начин за това е да бъде сезиран Люксембургският съд, защото той е създаден да пази договора за функциониране на ЕС, а в случая имаме нарушаване на две от четирите основни свободи, върху които е изграден Съюзът - свободното движение на хора и стоки", заяви Меглена Ташева, цитирана от БТА.

От "Атака" са апелирали към президента да използва своето влияние и да изиска от изпълнителната власт обяснение защо се бави изграждането на съоръжението по българско-турската граница и защо има оскъпяване, каза още тя.

По думите й в момента има четири пъти оскъпяване и четири пъти забавяне на проекта. По думите й това забавяне и оскъпяване представлява саботаж на националната сигурност. Няма държава, която да е възложила на частни фирми да строят граничната й стена, единствено армията може да я построи, подчерта Ташева.

Колегата й Явор Нотев добави, че са информирали Плевнелиев за позицията си, че конституционните промени трябва да продължат своето развитие в промените на законите за съдебната власт. За разрешаването на един проблем трябва да има ясна дефиниция и конкретни стъпки и срокове за неговото изпълнение, това, което липсваше досега на реформата в съдебната система, подчерта той.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък обяви, че за пореден път са настояли президентът да преименува връх Мусала.

"Това е турско–арабско име, да бъде преименуван на връх Свети Иван Рилски – покровителя на България, ако президентът го направи, ще му простим други неща", каза Сидеров.

АБВ иска свикване на КСНС

Основен акцент в разговора с АБВ пък бяха реформите в системата на правораздаване и в сектор „Сигурност“, както и в секторите образование, здравеопазване и в пенсионната система, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Плевнелиев и представителите на АБВ подчертаха необходимостта от диалог както в рамките на управляващата коалиция, така и в Народното събрание, за постигане на подкрепа за осъществяваните реформи и за подобряване на качеството на законодателния процес.
В тази връзка прозрачността и предвидимостта при промяна на законодателството е от особено голямо значение за стабилността на страната, беше подчертано по време на разговора.

През 2016 г. не трябва да допуснем да се стигне до нова спирала на политическа нестабилност, заяви държавният по време на разговора с представителите на партията на Георги Първанов.

За целта от партия АБВ предлагат създаването на Законодателен съвет към председателя на Народното събрание. 

Диалогът е крайно необходим и при реализацията на пакета от промени на законодателството за реформа в сектор „Сигурност“. Според АБВ непредвидимостта и липсата на прозрачност създава напрежение в сектора и демотивира служителите.

От партията се обявиха и за увеличаване на бюджетите на специалните служби, за да могат ефективно да изпълняват функциите си в условията на усложнената среда на сигурност.

АБВ предложиха държавният глава да свика Консултативен съвет за национална сигурност за състоянието и перспективите за развитие на сектора за сигурност в условия на европейска миграционна криза. 

Президентът и ръководството на ПГ на АБВ заявиха категорична подкрепа за повече пряка демокрация в България. От партията припомниха и положителните си позиции по предложения от държавния глава през 2015 г. национален референдум с три въпроса, като припомниха и предложенията си за промяна на Конституцията за увеличаване на правомощията на президента на България. Сред тях е и възможността държавният глава да насрочва референдуми без да е необходимо те да бъдат разглеждани от Народното събрание.

От АБВ представиха и предложенията си за облекчаване на условията за сънародниците ни зад граница да участват в политическия процес в Родината.

От партията разкритикуваха работата на вицепремиера Меглена Кунева по антикорупционното законодателство, предаде БНР.

Румен Петков посочи, че дори президентската администрация не разполага с текстове на антикорупционното законодателство.

"Няма готовност от госпожа Кунева и нейния екип да бъдат представени реални текстове за антикорупционна законодателна дейност", отбеляза той.

Липсата на антикорупционно законодателство ще направи невъзможно ефективната ралбота за разширяване дейността на съдебния инспекторат.