На заседанието на кабинета, което тази седмица се проведе извънредно във вторник, присъстваха и ректорът на академията доц. Пенчо Гешев и студенти, съобщи "Фокус".

Премиерът Бойко Борисов се обърна към тях с думите: „Миналата сряда стачкувахте не на мястото, където трябва, затова днес за втори път взимаме това решение и ще ви моля да го следите как се движи по институциите, ако ме разбирате правилно”.
През 2010 г. спортният министър Свилен Нейков прокара същото предложение, но собствениците на реституираните земи обжалваха, а Върховният административен съд отмени решението на правителството и им върна територията.

За разлика от предишното решение на кабинета обаче, което се отнасяше за 135,3 дка, днешното е за 85 дка от базата, предаде БГНЕС. На тази територия няма да може да се строи. От правителството заявиха, че по този начин искат да гарантират запазване целостта на базата и регламентира възможността за ползването й от студенти за обучение по всички видове водни спортове и да предотврати извършването на дейности, възпрепятстващи осъществяването на учебния процес в академията.

„Това е един доста опасен прецедент. Ние, по същата точка в момента, превръщаме в проекти от национално значение магистралите, пречиствателните станции, „Южен поток”, „Набуко” след време. И в един момент може да се окаже, че милиарди проекти с едно съдебно решение на един декар от тях някой може да дойде и да го загради и да каже – тук вече няма да е магистрала или поток с тръби. Затова го вкарваме втори път и истински се надявам хората от съдебната система, както и кабинета да ме разберат правилно, защото това е опасен прецедент. Знаете, че имаме висши учебни заведения, в дворовете на които има реституирани имоти, което граничи с безумието”, заяви още Борисов.

Пред журналисти ректорът на НСА отбеляза, че ще бъде направен компромис и част от площта на базата - въпросните 50 дка, ще бъде извадена, тъй като там има вече застроени хотели, в голямата част закупени от чужденци, цитира го Дарик радио.

"Парадоксът е там, че срещу един от тези комплекси ние имаме спечелено дело и притежаваме изпълнителен лист, но се получи доста силна реакция от страна на посолствата на Великобритания и Холандия, тъй като в тези сгради живеят техни граждани, добросъвестни купувачи. В момента е ясно, че голяма част от тези имоти са реституирани криминално, за което вече има и повдигнато обвинение на длъжностни лица. Тъй като тези дела не могат да спрат строителството, ако базата не е с национално значение, ще стане така, че след години ние отново ще спечелим делата, но вече тази база няма да е в този й вид", уточни Гешев.

По думите на ректора с това решение се гарантира спирането на строителството на територията на базата, но се очаква пак да бъдат заведени съдебни дела.

От НСА смятат, че теренът им се полага, защото го стопанисват от 40 години, а всичко създадено върху него е с пари от държавния бюджет.