Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди за БТА информацията, че политици са били подслушвани. Според него от две служби - Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) и Държавната агенция за технически операции (ДАТО).

По-рано той коментира пред журналисти, че шефът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР е отрекъл пред него за такова подслушване.

Повод за това станаха твърденията на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов - бивш шеф на Националната служба за сигурност, че противници на ГЕРБ, в това число и водачи на листи, са били подслушвани във времето около парламентарните избори на 4 април. Информацията на Атанасов обаче беше, че освен от ДАТО и ДАНС, политици са били подслушвани и от МВР.

Тази вечер от ДАНС обявиха, че започват проверка на неговите твърдения.

Междувременно Рашков заяви още, че е получил информация, според която в момента в ДАНС се унищожават материали.

Вицепремиерът обяви и, че срещу него имало образувано дело в прокуратурата след публикация в медиите, в която се твърди, че той и зам.-шеф на ДАТО готвят Бръмбаргейт 2, а мишена е главният прокурор.

По време на един от най-големите скандали в близкото минало - Бръмбаргейт, преди 21 години в дома на тогавашния главен прокурор Никола Филчев бяха открити подслушвателни устройства. Тогава той заяви, че нареждането дошло от директора на НСС - Атанас Атанасов, който така искал да докаже своята лоялност към премиера Иван Костов.

Според публикацията на 13 май - само ден след встъпването си в длъжност като служебен вицепремиер с ресор сигурност и вътрешен министър, Рашков провел дълга среща със зам.-директора на ДАТО Бисер Борисов. След нея той се върнал в службата и поставил две задачи на най-верните си подчинени - да му дадат всички разработки на служителите на МВР, които са били обект на пряко прилагане на СРС-та, както и всички записи на оперативно интересни лица, по които протича името на Иван Гешев.