"Имаме задълбочаващ се проблем с функционирането на демокрацията и той се генерира от най-високо ниво - Народното събрание. Парламентът е върховният и най-демократичен орган в една парламентарна република, но това, че си на власт и имаш мнозинство, не означава, че можеш да правиш каквото си поискаш, да погазваш демонстративно всякакви правила, дори самата Конституция". Това заяви пред журналисти в Сухиндол президентът Румен Радев, който преди дни наложи вето върху възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор.

Радев коментира и изявленията в парламента по-рано днес на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, свързани с "пешки", "офицери" и други. "По силата на Конституцията, която беше променена наскоро, аз бях длъжен да се съобразявам с нея и да назначавам министри с мой указ", изтъкна президентът. И добави: 

"Някои хора още ги боли, че по време на служебните правителства, назначени от мен, не можеха да си разиграват схемите. Тогава не се допускаха крупни злоупотреби каквито сме свикнали да гледаме по времето на други правителства".  

"Един от основните принципи, върху които се гради държавата, това е върховенството на основния закон - Конституцията. Начинът, по който тя бе променена и по който бе брутално погазена само месец след тези промени, разкрива един тревожен синдром, който все повече завладява работата на Народното събрание и се пренася върху други институции", смята Радев. 

Според него има проблем и с мотивите за промяната на Конституцията, тъй като мотивът е бил съдебна реформа с фокус ограничаването на правомощията на главния прокурор, но всъщност правомощията са били върнати.

"Оттук нататък всяко конституционно мнозинство, всяка безпринципна и паянтова сглоба може да променят Конституцията. С моето вето давам шанс на мнозинството да покаже, че може да работи без да погазва основополагащи принципи. Настървението за спешна промяна на конституцията с фокус съдебна реформа и ограничаване правомощията на главния прокурор - тези промени не се случиха".

Президентът коментира и предстоящата ротация във властта, което според него "не е ротация, а подаване на оставка на цялото правителството заедно с министър-председателя и оттам нататък цялата процедура се задвижва наново".

Президентът смята и че кабинетът дължи обяснение на българския народ защо се е съгласил с по-стриктното спазване на Дъблинския регламент за връщане на мигранти, след като, според държавния глава, дори европейските държави не го спазват.

Президентът днес беше сред гостите на зарязването на лозовите масиви между видинските села Гомотарци и Кошава.

Снимка: Президентски прессекретариат