Премиерът Николай Денков изтъкна постижения в борбата с корупцията по време на оглавяването от него правителство. 

"През последните 8 месеца България се отлепи от корупционното дъно, което обитаваше през годините на прехода", констатира министър-председателят в началото на правителственото заседание. Повод за коментара му е одобряването от кабинета на меморандум за сътрудничество с асоциация "Прозрачност без граници", с цел противодействие на корупцията". Той подчерта, че документа е в унисон с управленската програма за 

По думите му изкуствени сигнали се опитват да "заглушат истината".

Премиерът уточни, че много интереси на недосегаемите от закона са били засегнати от прекъснатите корупционни схеми и мерките за прозрачност на публичните харчове.

"Това е причина за постоянните атаки към кабинета и към част от неудобните министри, които се засилиха, като атаки, с наближаване на ротацията. Темата за борбата с корупцията трудно си пробива път сред белия шум от дребни скандали и дезинформация", подчерта Николай Денков.

Според него е "трябвало да станем свидетели на поредното убийство с отпечатък на прогнили институции, за да осъзнаем болезнено защо са важни борбата с корупцията и правосъдната реформа".

Денков изреди и примери за анкиропуционни победи, които са се случили "въпреки жестоката съпротива".

"Спряхме порочни инхаус поръчки на Държавната консолидационна компания за около 800 милиона лева и възстановихме предплатени суми и дългове. Прекратихме схемата на "Капитан Андреево" и върнахме държавния контрол върху храните, които влизат в България. Спечелихме епичната битка за Пловдивския панаир и попречихме той да бъде подарен на почетния консул на Русия в България. Сложихме край на източването на хазната чрез пътни ремонти", изреди той мерките и постиженията на кабинета в борбата с корупцията.

"Въведохме правила за финансирането на общините, за да не се раздават пари според това какъв е "цветът" на кмета. Преобразихме начина, по който се разпределят средствата за спорт. Сега те зависят от конкретни критерии като население, брой спортуващи, налична инфраструктура, брой училища в района", добави още успехи на правителството премиерът.