Ние като народ сме доказали, че сме били винаги гостоприемни към дошлия с мир и съпричастни и състрадателни към бедстващия и страдащия. И това отношение не само сме запазили, а днес сме важен фактор и модел за подражание като народ, изградил религиозна, етническа и чисто човешка толерантност и солидарност. Това заяви президентът Румен Радев, който бе домакин тази вечер на тържествената вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Снимка: БТА

Затова и нашите съвместни усилия днес трябва да бъдат насочени към младите хора, каза президентът пред присъстващите, като добави, че младите имат нужда от духовна подкрепа и насърчаване. Възпитанието и образованието на младите ни хора са обща задача и споделена цел не само на държавните, но и на духовните институции, каза Радев.

На празничната вечеря са поканени представители на традиционното вероизповедание в страната - източното православие, представители на основните религиозни общности в България, на дипломатическия корпус, учени, културни дейци. Домакинството на президента на тържествената вечеря ифтар е израз на уважение към религиозния празник и към традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание.

Вижте снимки >>

Срещата на ифтар е символ на опрощението и на толерантността. Тази вечер се вписва по особен начин и в цялата поредица от знакови събития, които се случиха в страната ни с посещението на папа Франциск, отбеляза Радев.

Българският народ, в лицето на всички негови граждани, изповядващи различни религии, показа на целия свят, че е изградил устойчива култура на толерантност, каза държавният глава. Всички заедно отправихме към света едно много важно послание - за мир и човешка съпричастност, и за необходимата мъдрост да ги изграждаме и отстояваме, добави Радев.

Историята е показала, че не различията са проблемът на човечеството, а разделението. Умишлено насажданото разделение радикализира и експлоатира страховете от различията. И точно тук е ролята на държавните институции и на ръководителите на изповеданията да не допускаме външни, чужди за нашите традиции влияния, които да застрашават този изграждан с векове модел на разбирателство и единство, изтъкна президентът Радев.

Вечерята ифтар в този месец сближава хората, независимо каква религия изповядват и от какъв етнос са, каза в словото си главният мюфтия Мустафа Хаджи, който изрази благодарност към президентската институция за домакинството на вечерята. Тази вечеря стана традиция в България, каза главният мюфтия, благодарейки на държавата в лицето на президента.

Снимка: БТА

Тази година като че ли толерантността в България е все по осезаема, тъй като православните християни честваха Великден в края на април, което съвпадна с еврейския празник Песах, след това страната ни беше посетена от главата на Римокатолическата църква, а тази вечер сме заедно, за да отбележим началото на Рамазан - месецът на берекета и благодатта, каза Мустафа Хаджи.

Тези добросъседски отношения не са новост за нашия народ, те са наследство от нашите бащи и деди, но на нас се пада да напомняме на обществото и най-вече на себе си, че това е пътят за съхранение не само на нашите поколения, но като цяло на човешкия род, каза Хаджи.

Той посочи, че за съжаление сме свидетели на употреба на религията и на човешките ценности за политически цели, а част от обществото приема религията като нещо абстрактно и нереално, а в същото време се оплаква от липса на морал и наличие на насилие.

Като отбеляза, че Рамазан е време за пречистване, главният мюфтия призова да се опитаме да се абстрахираме от лоши действия и помисли, както и от лоши чувства като завист, омраза и желание за мъст, заменяйки ги с обич, любов и разбирателство, защото само така ще станем по-силни и по-щастливи. Да положим максимални усилия за запазването на мира в Родината ни и постигането на мир навсякъде по света, апелира Мустафа Хаджи.