Това съобщиха от държавното обвинение след срещата, проведена тази сутрин в Министерски съвет. Бойко Борисов се е съгласил и е заявил, че ще уведоми депутатите на ГЕРБ. Председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов също допусна такава възможност.

ГЕРБ предложиха спешно промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) след сделката за 1 евро, при която банкерът Цветан Василев продаде няколко ключови фирми. Според вносителите с развалянето на такива сделки ще се защити общественият и публичен интерес. 

В становището си, представено пред премиера, Цацаров е подчертал, че предлаганите норми възстановяват правомощията на прокуратурата, ограничени от 01.04.1998 г. Според него въвеждането отново на такива разпоредби не може да бъде оценено положително.

"Проблемът не е в това, дали прокуратурата има необходимите „капацитет и интегритет” да упражнява такива права. Такива доводи принизяват ефекта от подобен закон до нивото на обикновения политически популизъм. Придаването на нови правомощия в гражданското съдопроизводство създава условия за намеса на държавни органи в частно-правни отношения, което, откровено казано, може да създаде опасни прецеденти в развитието на нормалния граждански оборот", мотивира се главният прокурор.

Освен това, по думите му, действащият ГПК предвижда принципното положение, че държавата се представлява от министъра на финансите, а по дела, които се отнасят до недвижими имоти, държавна собственост – от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Спорец Цацаров конкретният повод (сделките „за едно евро”), не може да обоснове сам по себе си предлаганите изменения. Той подчертава, че държавното обвинение разполага с правото да претендира мерки за обезпечаване на глоба, конфискация и отнемане на вещи в полза на държавата.

"Повече права не са нужни на държавното обвинение, а на министъра на финансите, при осъществяваната от него защита на интересите на държавата, включително и в гражданския процес. Максималното разширяване на правомощията на прокурора би могло да бъде възможността да обжалва всеки съдебен акт, който засяга имуществените права и законни интереси на държавата (и само на нея)", е допълнил Цацаров.

Той е коментирал специално и най-спорната част от промените - главният прокурор да може да спира финансови операции или сделки за срок до 48 часа след сключването им. Според него, независимо, че в петък ГЕРБ оттеглиха законопроекта за допълнение на НПК, с обяснението, че ще внесат такива промени в Закона за съдебната власт, такова законодателно решение "е крайно неприемливо".

По думите му то крие опасности за свободния гражданския оборот и за търговците, далеч по-големи от тези, които могат да възникнат от ГПК. Главният прокурор е заявил на премиера, че логично е министърът на финансите да разполага с такива правомощия при защита на интересите на държавата и то в изключителни случаи.

Цацаров е подчертал, че се нуждае от такива правомощия по Закона за мерките срещу финансирането на тероризма и по Закона за мерките срещу изпирането на пари, но не и в други случаи.

"Бойко Борисов сподели напълно аргументите на главния прокурор и се ангажира да запознае с тях парламентарната група на ГЕРБ. Министър-председателят също изрази становище, че връщането към законодателни решения, отменени от 1998 г., е спорно и следва да се търси друг подход, свързан с права на министъра на финансите, като представител на държавата, който подлежи на парламентарен контрол", се казва още в съобщението.

По късно днес Сотир Цацаров се срещна и с представители на бизнеса. Той запознал Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България, Божидар Данев от Българската стопанска камара и Кирил Домусчиев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците с резултатите от разговора си с премиера и всички стигнали до общото становище, че такива правомощия на прокуратурата биха били опасни.

След това Цацаров коментира пред журналисти, че най-добре би било проектът за промени в ГПК да бъде оттеглен.

Междувременно зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов допусна пред bTV, че може вместо на главния прокурор, да се дадат права на финансовия министър да спира сделки до 48 часа.
Другата възможност била тези правомощия да останат в ръцете на главния прокурор, но по сигнал от министъра, който щял да прави това по информацията, с която разполага. Говорим само за особени случаи, подчерта Цветанов.

В края на деня Реформаторският блок внесе предложения за изменения в ГПК, според които разширени правомощия ще получи министърът на финансите, а не прокуратурата, и то под стриктен контрол. В тях се предвижда, ако министърът или съдът установят наличие на данни за евентуално извършено престъпление по отношение на обществения интерес, те ще бъдат длъжни да сезират прокуратурата, която да предприеме мерки по дадените в момента правомощия от НПК.