През лятото на 2010 г. Семерджиев сигнализирал тогавашния главен прокурор Борис Велчев за разкрити от ДКЕВР нарушения и в трите електроразпределителни компании. 
Това на практика е първият регулаторен одит, който комисията е направила в ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН (по-късно Енерго Про) за периода 2005-2009 г.

В сигнала се разкрива с факти и документи как енергодружествата, без знанието и санкцията на държавата, са прехвърлили почти всички свои дейности на свързани фирми и така са надули разходите си. През февруари 2013 г. тази констатация потвърди Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Миналата седмица ВКП образува пет наказателни производства за нарушения в енергетиката. 

На пресконференция днес Сотир Цацаров обясни, че в сигнала се съдържат някои неща, които правят впечатление, цитира го "Фокус".
„В сигнала се твърдят злоупотреби, включително и данни за престъпление, и основното, на което се акцентира, е аутсорсването на дейностите от електроразпределителните дружества”, обясни главният прокурор.
Той добави, че в проверката на прокуратурата е констатирано същото, което е посочено в сигнала.

"В доклада на тогавашния председател на ДКЕВР има много неща, които не са в компетенцията на прокуратурата, те са от компетентността на самия регулатор. Тогава аз питам, регулаторът с това ли само си изми ръцете, като изпрати доклада на прокуратурата? Прокуратурата сигурно носи своята отговорност, че тогава тихо и кротко е отказала и затова ние сега образуваме досъдебни производства. Но какво е предприел регулаторът, нима е стартирал процедура за отнемане на лиценза на някого, нима наложи санкции на някого? Явно си изми ръцете в компетенциите на прокуратурата? Вината е двустранна, колкото е наша отговорността, толкова е и тяхна”, каза още главният прокурор.

В средата на юни 2010 година ДКЕВР представи пред медиите част от резултатите на одита, който тогава прави на трите ЕРП-та по разпореждане на премиера, припомня БНТ. Още тогава шефът на регулатора каза, че дружествата са плащали сериозни суми на свързани фирми за т.нар "външни услуги". По този начин те са увеличавали разходите си, а по-високите разходи винаги са били основен аргумент за искането им за повишаване на цените.

Преди 3 години Семердижев не изключи някои от ЕРП-ата да станат клиенти на прокуратурата заради установените нарушения. Тогавашният министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обаче каза пред медиите, че е прибързано да се твърди, че ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН са нарушили закона. В крайна сметка дружествата бяха глобени и не бяха намерени основания за отнемане на лицензите.

Какво откри АДФИ в договорите за обществени поръчки на ЕРП