Насърчаваме България и Република Северна Македония да решат откритите въпроси, за да може преговорите за присъединяването на Северна Македония към ЕС да започнат. Това заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с посещението на премиера Зоран Заев в Брюксел.

Говорителят посочи, че на срещата на Заев с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен са били обсъдени множество въпроси, включително за възможността ЕС да финансира изграждането на инфраструктура в Република Северна Македония. Фон дер Лайен е потвърдила подкрепата си за начало на преговорите със Скопие. Тя е насърчила властите в Северна Македония да продължат по пътя на реформите.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Оливер Вархей е отбелязал пред Заев, че Съветът на ЕС трябва да постигне съгласие по преговорната рамка, за да се даде начало на преговорите. Според Вархей, ако София и Скопие не се договорят, Съветът на ЕС трябва да вземе решение, поясни говорителят.

Според ЕК Албания и Република Северна Македония изпълняват условията за начало на преговорите и са изпълнили поставените изисквания. Бихме искали възможно най-скоро преговорите да започнат, допълни говорителят. Той поясни, че свикването на междуправителствена конференция за начало на преговорите се решава от председателството на Съвета на ЕС, а за това е необходимо да бъде постигнато съгласие по преговорната рамка.

Вархей: Идентичността не може да е причина за блокада

По-рано днес еврокомисар Вархей посрещна северномакедонската делегация с посланието, че неговата цел, като и целта на Европейската комисия, е по време на актуалното португалско председателство да се приеме преговорната рамка за Северна Македония и да се проведе първата междуправителствена конференция за начало на преговорите по присъединяване.

Еврокомисарят добави, че ЕС е посветен на Западните Балкани и днес, в Съвета на министрите по външни работи, се води стратегически дебат за Западните Балкани, в който деблокирането на европейския път на Република Северна Македония е приоритет номер 1. По думите му Брюксел полага всички усилия и подкрепя всички идеи за решение с цел да се деблокира този процес.

На свой ред Заев е изтъкнал, че високо оценява тези усилия на Европейската комисия и очаква съответно ниво на събеседници от страна на България. Служебното правителство в София може да е възможност за бързо решение, но очакваме другата страна да бъде окуражена за отвореност, подготвеност и посветеност към решение, подчертал на срещата Зоран Заев.

Ние сме подготвени за разговори, вярваме, че трябва да имаме още един опит в периода, който идва, но трябва да знаят и колегите в България и всички в Европейския съюз, че за нашата идентичност няма да разговаряме, нито ще преговаряме и всички опити тя да се постави на преговорната маса ще бъдат отхвърлени от македонска страна, подчертал на срещата Заев.

Зоран Заев и еврокомисарят Оливер Вархей се съгласили на срещата, че идентичността не може да бъде причина за блокада на европейската интеграция на Република Северна Македония.

Скопските медии за преговорите в Брюксел

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев замина за разговори в Брюксел с подкрепата на всички политически партии, че държавата е направила всичко, което се иска от нея, и сега ЕС трябва да изпълни обещаното, пише скопският "Независен весник". Изданието посочва, че властта и опозицията в Република Северна Македония са на единно становище, че страната трябва да започне преговори с ЕС без бъдещи условия.

Зоран Заев е имал вчера следобед първата от многото насрочени срещи - с Мирослав Лайчак, специален представител на ЕС за преговори между Сърбия и Косово и за целите Западни Балкани. Лайчак след това съобщи в Туитър, че в Деня на Европа е имал среща с премиера Зоран Заев, вицепремиера Никола Димитров и ръководителя на дипломацията на Република Северна Македония Буяр Османи и са разговаряли за това как да се отворят преговорите за присъединяване. Заев съобщи в Туитър, че Северна Македония е изпълнила своята част от задълженията.

"Време е ЕС за изпълни своите, без отлагане, тъй като всяко по-различно решение ще наруши доверието в ЕС пред целите Западни Балкани", написал Заев.

Премиерът на Република Северна Македония днес се среща с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, нейния пръв заместник Франс Тимерманс, с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел и с министъра на външните работи на Португалия Аугусто Силва. След това той ще замине за Испания за разговори с премиера Педро Санчес, а след това ще отиде в Атина на икономически форум, където ще има среща с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, отбелязват изданията в Скопие.

ЕС трябва да вземе решение за първите междуправителствени конференции с Република Северна Македония и Албания на среща на върха през юни. В България тогава ще има служебно правителство, което ще подготвя изборите, насрочени за 11 юли, отбелязва "Независен весник".