Президентът Румен Радев е изпратил на вътрешния министър Калин Стоянов и писмен отказ за освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Официалният отказ на президентската институция на предложението и приложените към него мотиви на Министерски съвет за отстраняването на главния секретар на МВР вече е изпратен на ресорното министерство, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Преди седмица вътрешният министър Калин Стоянов изпрати мотивирано искане за това към държавния глава, след като предложението му беше одобрено от кабинета. Преди това премиерът Николай Денков заяви, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е изпратил мотивирано искане до президентството, с което изисква смяна на Петър Тодоров, с когото има различия за това как трябва да бъде координирана и осигурена работата в министерството.

След правителственото заседание министър Стоянов заяви, че главният секретар на МВР е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители на министерството, при изпълнение на служебните им задължения, в рамките на изключително кратък период от време.

Президентът отговори с официална позиция, че за него тази рокада е политически мотивирана и се явява продължение на пълномащабната чистка в МВР. От "Дондуков" 2 обясниха, че мотивите към предложението са "изцяло политически и са продължение на пълномащабната чистка в МВР".

"Мотивите към предложението за отстраняване на главен комисар Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР са изцяло политически и са продължение на пълномащабната чистка в тази институция. Посочените аргументи за липсата на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. на самото Министерство на вътрешните работи. В собствените си доклади МВР отчита по-добри резултати и по отношение на регистрираните, и при разкритите престъпления", се казваше в позицията на държавния глава.

Калин Стоянов отхвърли обвиненията на президента, че е политически мотивирано решението на кабинета по доклад на МВР-министъра, за смяната на главния секретар на вътрешното министерство и че иде реч за политическа чистка. И даде да се разбере, че няма да се откаже от намерението си да освободи главния секретар Петър Тодоров.

"От позицията на президента оставам с убеждението че президентът ще вземе своето решение без да вземе под внимание всички случаи, които изредих в изпратения от мен мотивиран доклад за пропуски в работата му", каза министърът още преди дни. "Абсолютно нищо политическо няма в това, с мотивирания доклад до президента аз изпълнявам едно свое правомощие", категоричен е той. И прехвърли отговорността на Петър Тодоров за убитите двама полицаи в Бургас.

"Това са пропуски, които ако може би не бяха допуснати към онзи момент, ние днес нямаше да сме тук. Ако не бяха допуснати съществени пропуски, може би днес убиецът на Митко от Цалапица щеше да бъде там, където му е мястото - в ареста, с постоянна мярка "задържане под стража". И може би ако не бяха допуснати тези пропуски, днес между нас щеше да бъде жив психологът от София, който беше убит", коментира Калин Стоянов

Самият главен секретар Петър Тодоров коментира позицията на държавния глава, като поясни, че е съгласен с нея, защото това е истината. "Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и за първото полугодие на 2023 г. показват много ясно дали МВР се справя добре. Там, видно от изнесения доклад, престъпността за изтеклото полугодие е намаляла с 4,1%, а разкриваемостта се е увеличила с 5%", каза тогава Тодоров.

Подкрепи го и бившият вътрешен министър Иван Демерджиев, който упрекна Калин Стоянов, че използват за оправдание на рокадата смъртта на двамата полицаи, прегазени от автобус с мигранти в Бургас.