В Министерството на вътрешните работи все още не е постъпил официален отговор от президента Румен Радев за поисканата оставка на Главния секретар на МВР, стана ясно от думите на вътрешния министър Калин Стоянов в Бургас. Той и предшественикът му на поста - служебният министър Иван Демерджиев, сблъскаха противоположни мнения след церемонията по откриването на паметна плоча за двамата полицаи, загинали, след като бяха пометени от автобус с нелегални мигранти.

Калин Стоянов отхвърли обвиненията на президента, че е политически мотивирано решението на кабинета по доклад на МВР-министъра, за смяната на главния секретар на вътрешното министерство и че иде реч за политическа чистка. И даде да се разбере, че няма да се откаже от намерението си да освободи главния секретар Петър Тодоров.

"От позицията на президента оставам с убеждението че президентът ще вземе своето решение без да вземе под внимание всички случаи, които изредих в изпратения от мен мотивиран доклад за пропуски в работата му", каза министърът.

"Абсолютно нищо политическо няма в това, с мотивирания доклад до президента аз изпълнявам едно свое правомощие", категоричен е той.

И прехвърли отговорността на Петър Тодоров за убитите двама полицаи в Бургас.

"Това са пропуски, които ако може би не бяха допуснати към онзи момент, ние днес нямаше да сме тук. Ако не бяха допуснати съществени пропуски, може би днес убиецът на Митко от Цалапица щеше да бъде там, където му е мястото - в ареста, с постоянна мярка "задържане под стража". И може би ако не бяха допуснати тези пропуски, днес между нас щеше да бъде жив психологът от София, който беше убит", коментира Калин Стоянов, цитиран от БНР.

Снимка: Булфото

Попитан как ще работи с досегашния главен секретар на МВР, ако президентът откаже да подпише указа, министърът на вътрешните работи заяви, че това ще е "много трудно за Петър Тодоров" да остане да работи в МВР.

Веднага след него пред медиите реагира и предшественикът му Иван Демерджиев, като потвърди мнението на Румен Радев - че става въпрос за политическа чистка в МВР. Бившият вътрешен министър се възмути, че Калин Стоянов използва смъртта на двама полицаи за политически цели. Демерджиев каза още, че дори не е бил поканен на черемонията и сам е дошъл да почете паметта им.

Снимка: Булфото

"Смъртта на двама достойни български полицаи не бива да се използва за политически цели. Аз дори не бях поканен днес да дойда тук. Дойдох сам, за да почета паметта им, не за да правя политически изказвания, но за съжаление, тяхната смърт се ползва, за да се реализира сценарият от онзи запис, който изтече в публичното пространство. Тяхната смърт се ползва, за да се оправдае чистката в МВР, безпрецедентната чиста. Те не умряха за това! Те умряха, за да защитят държавата и държавността, която се разграбва в момента с изключителни темпове", заяви Демерджиев.

Размяната на реплики между двамата вътрешни министри се случи в деня, когато се навършва една година от смъртта на двамата бургаски полицаи, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Старши инспекторите от Първо районно управление Атанас Градев, на 43 години и 30-годишният Йордан Илиев загубиха живота си рано сутринта на 25 август 2022 г., когато бяха пометени заедно с патрулния си автомобил от препускащ с бясна скорост автобус, пълен с мигранти. Паметникът, който бе открит днес, е поставен точно на мястото на удара, а двата камъка символизират сблъсъка между живота и смъртта.

Снимка: Булфото