С тържествена заря-проверка на площад "Съединение" в Пловдив завършиха честванията, посветени на празника на града и 139 г. от  Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

На събитието присъстваха президентът Румен Радев, който прие строя, председателят на Народното събрание Рая Назарян, служебният премиер Димитър Главчев, и. д. главен прокурор Борислав Сарафов, представители на съдебната власт, служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков, митрополит Николай, политици и стотици граждани.

"Нихилизмът не е изход, изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 г. В гражданската преоценка и личната отговорност на всеки от нас. В способността ни като общество да се разделим с беззаконието и арогантността, със страха и апатията и с всичко, което тежи и спира нацията в нейното развитие напред, за да можем да изпълним заветите на тези, които посветиха живота си на това свято дело - Съединението", каза държавният глава Румен Радев, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

По думите му днес търсим гордост в миналото и често забравяме и загърбваме своя дълг към настоящето и бъдещето, "хлъзгаме се по пътя на разединението и безверието".

Снимка: БТА

Днес отдаваме дължимото на това забележително поколение светли личности, които без да се съобразяват с Великите сили, със силата на своя идеал пометоха границите на една огромна историческа несправедливост, заяви Радев. Поколение, което ни даде урок, че политици и граждани могат да се възприемат и действат като творци на историята, а не като нейни безпомощни заложници, добави той.

Радев подчерта, че за него е чест на днешната паметна дата да бъде в хилядолетния Пловдив, където вече 139 години продължава да отеква ехото от историческия акт на Съединението. Най-вдъхновяващият епизод на българската политическа дързост - на 6 септември 1885 г. над Пловдивския конак за първи път се развяват цветовете на българския флаг, за да оповестят за съединението на Княжество България и Източна Румелия, каза Радев.

Снимка: БТА

"И нека, когато дойде и нашето време и когато самите ние се изправим пред взискателния взор на потомците, да можем с лекотата на изпълнения дълг да повторим думите на министър-председателя Петко Каравелов: "Ние извършихме това, което можахме и колкото можехме. Вървяхме с народа... и сега, без да се срамим от никого, можем да чакаме със спокойствие съда на историята", каза още президентът.

Снимка: БТА

Тържествената заря-проверка в Пловдив бе кулминацията на празничния 6-и септември.

Снимка: БНТ

"Иван Вазов най-точно е прозрял същността на историческия момент: "Съединението не можеше да не бъде успешно, защото най-напред беше завладяло умовете и сърцата на всички българи", припомни в словото си кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Той подчерта, че шести септември 1885 година става най-пловдивският празник в новата българска история. В Европа наричат събитието Пловдивската революция и са поразени от дързостта на един малък народ да вземе съдбата си в свои ръце и да се противопостави на Великите сили, каза Димитров.

Снимка: БТА

"И сега градът ни е еталон за толерантност и уважение между неговите жители. И от всеки от нас зависи да запазим този модел и да го предадем на поколенията", посочи кметът. По думите му днес Пловдив е изправен пред предизвикателствата на модерния град, но пловдивчани винаги намират сила в единството. Пазейки заветите на Съединението, заедно ще успеем, защото гледаме и работим в една посока - за красив и подреден град с горди и достойни хора, допълни Димитров.

Снимка: БТА

Бяха положени венци и цветя пред паметника на Съединението.

Снимка: БТА

През целия ден поздравителните честки от политиците за националния празник бяха с призива "Обединени ще успеем!".