Президентът Румен Радев призова да спрат политическите манипулации по темата за авиокатастрофата на "Граф Игнатиево", а да се изчака заключението на комисията, която разследва какво се е случило, за да загинат двама военни пилоти.

"Искам да призова да не се допускат политически спекуланти, самозвани експерти, които никога не са влизали в самолет, да манипулират общественото мнение за катастрофата, да се самовъзбуждат и вживяват в ролята на прокурори и съдии. Редно е да изчакаме заключението от работата на компетентната комисия и тогава да се спекулира", каза Румен Радев пред журналисти, след като присъства на откриването на учебната година в 128 СУ "Алберт Айнщайн" в София.

Радев коментира и поисканите от Делян Пеевски и Росен Плевнелиев оставки на командващия ВВС ген. Димитър Петров и началника на авиобаза "Граф Игнатиево" ген. Николай Русев заради инцидента, при който загинаха двама пилоти

"Когато Пеевски и Плевнелиев дадат толкова от себе си на България, колкото са дали ген. Петров и ген. Русев, тогава да искат оставки. Когато Плевнелиев и Пеевски рискуват живота си толкова, колкото ген. Петров и ген Русен, тогава да искат оставки", каза държавният глава.

Той посочи, че от записаното от медиите видео на авиоинцидента не стават ясни причините за трагедията.

"Много са хипотезите, но това, което се вижда от едно видео, не може в момента да доведе до някакви реални, достоверни заключения, какво точно се е случило. Изключително много фактори трябва да се анализират и аз съм сигурен, че те ще бъдат", добави държавният глава.

Той уточни, че решението за провеждане на авиошоуто по случай 20 години членство на България в НАТО е на Министерския съвет през февруари и е по предложение на тогавашния военен министър Тодор Тагарев.

"Аз съм бил гост, защото получих официална покана от ВВС на САЩ и от американската страна като признание и за личен принос", обясни президентът, като припомни, че първите стъпки към пребазирането на "Граф Игнатиево" са били предприети от него още когато е ръководител базата. "Ние променихме и усъвършенствахте летателната подготовка", добави бившият шеф на ВВС по повод сътрудничеството с американските му колеги още оттогава.

По думите му, перспективите за развитие на Българската армия, военновъздушните сили в частност, които са голям консуматор на бюджет и това е факт, тъй като авиационната техника е най-скъпа и поддръжката е скъпа, там се обещава и след това се забравя.

"И за такива неща се сещат и политици, и управленци, и хората, които вземат решения за разходване на бюджета, едва когато наближават избори или стане някакво произшествие. Затова аз апелирам отново да се вземат адекватни мерки, така че най-после да се превежда в необходимата степен на изправност и авиационната техника, да се дават необходимите количества нальот, да се внедряват нови ефективни технически средства, които подпомагат летателната дейност и нови технологии. Това са сложни въпроси. Има инвестиционна план-програма за модернизация. Тя е внесена в парламента, разработена е още по време на служебното правителство, назначено от мен, така че аз очаквам да има адекватни действия", подчерта Радев, цитиран от БНТ.

Той призова не за спешни, а за аварийни мерки за привличане и задържане на хора с качества в армията. За тяхната професионална подготовка, реализация е много важна мотивация за създаване на необходимите условия за труд, за издигане на престижа на военната професия, особено и на летателния състав, защото това е една високо рискова дейност, добави президентът.

По повод на острата реакция от страна на Република Северна Македония след срещата му с президента Гордана Силяновска-Давкова, че не е имало знаме на РСМ на "Дондуков" 2, Румен Радев каза, че с нея са провели един много откровен и конструктивен разговор, независимо че срещата е имала напълно неформален характер.

"Нека да е ясно, това не беше нито държавно, нито работно посещение и аз се надявам, че в най-скоро време президентът на РСМ ще направи държавно посещение, което да е с всички официални церемонии по протокол и това ще допринесе и за нашите отношения", каза още Радев.

Той добави по повод разговора му със Силяновска, че очаква "този заявен стремеж за откритост, за конструктивизъм да бъде поет и от правителството на РСМ".

"Проблемът на Република Северна Македония (РСМ) не е с България, а да започне преговорната рамка, приета като заключение на Европейския съвет от всички страни членки", коментира държавният глава, цитиран от БТА.