Желязко Радуков ще бъде извикан в Министерството на външните работи на Република Северна Македония за разговор след срещата между президентите Радев и Силяновска. Това потвърдиха от ведомството за bTV. Очаква се срещата да се състои в първия работен ден на следващата седмица - на 16 септември.

Разговорът с българския дипломат №1 в Скопие е предизвикан от скорошното посещение на президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова в България. Проблемът е, че на общата снимка с президента Румен Радев липсва македонското знаме.

В събота от кабинета на македонския президент съобщиха, че ще се свържат и с българския президент, за да разберат причината за липсващия флаг.

"Срещата и съвместният обяд преминаха в изключително приятелска атмосфера - от началото до края. Това, което хвърли сянка върху събитието, беше отклонението от договорения протокол за срещата, според който не трябваше да има снимки в затворено пространство. Но за съжаление преди началото на срещата "тет-а-тет" президентът Радев покани президента Силяновска за обща снимка пред българското знаме, въпреки че такъв ход и акт не беше предвиден или съгласуван", обясняват от президентството на Северна Македония.

Според тях вероятно става дума за протоколно недоглеждане, а не за умишлена процедура и отклонение от договореното. "Утре ще поискаме обяснение от българска страна", заявяват още от кабинета на Силяновска. 

"Искаме да вярваме, че това е протоколно недоглеждане, а не умишлена процедура и отклонение от договореното", се посочва в изявлението.

Преди пет дни президентът Силяновска-Давкова прие акредитивните писма на новоназначения посланик на България Желязко Радуков. Очаква се дипломатът да се завърне в Скопие в понеделник, след като участва в срещи в София.

Снимка: Президентството на Република Северна Македония