Румен Гайтански реагира на публикации, които свързват името му с евентуално участие в листите на "Алианс за права и свободи".

В писмо до БНР Гайтански пише: "Във връзка с публикация от 13.09. 2024 г. в онлайн медийната платформа www.bnr, озаглавена "Алианс за права и свободи" номинират Румен Гайтански-Вълка за кандидат депутат", отразяваща изявления направени от Владимир Мартинов, заявявам, че не познавам горецитираното лице и нямам намерение да участвам в никакви политически партии, както сега, така и за в бъдеще.

В този контекст, използвам случая за пореден път да се обърна и помоля журналистите, да ме назовават коректно - а именно - с имената ми, а не с прякори, за което благодаря.

С уважение - Румен Тодоров Гайтански".

Б.р. - Правописът и пунктуацията са запазени

Два дни по-рано Националното радио съобщи, че бизнесменът по прякор Вълка, който в момента е в следствения арест, ще бъде номиниран за кандидат-депутат от коалицията около Ахмед Доган - "Алианс за права и свободи" в Сливенски избирателен район. Това обяви пред БНР председателят на партията в Сливен Владимир Мартинов. Очаквало се номинацията да бъде направена на областно събрание в понеделник.

Мартинов заяви, че издигането на Гайтански е лично негово решение: "Ами кое ме накара? Така просто. Аз съм адвокат и чувството за справедливост при мен е така много силно развито. И виждайки ситуацията в България, това ме подтикна да номинирам именно Румен Гайтански.

Другият мотив за издигането на кандидатурата на задържания в ареста бизнесмен е, че той би бил успешен и в политиката. Той е един успешен и доказал се човек. Защо да не е успешна? На фона на тези депутати, другите, които са толкова "успешни"".

Владимир Мартинов коментира и разцепването на ДПС и отражението в членовете и симпатизантите на партията в региона: "Отзвукът на хората е много отрицателен. Темата е много чувствителна и всички тези действия, които се правят в момента от страна на другия лагер въобще не се приема на добре".

Бизнесменът Румен Гайтански е един от тримата обвиняеми по аферата с необезпечения кредит в размер на 150 милиона лева, отпуснат през 2019 г. на фирма, свързана с Гайтански, от Българската банка за развитие.