Президентът е готов да извади на бял свят целия си част с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков в случай, че прокуратурата не направи това. Новината съобщи главният секретар на държавния глава Димитър Стоянов в предаването на bTV "Тази сутрин".

Той заяви, че не вижда топла връзка между Румен Радев и Пламен Бобоков. По думите му при публикуване на цялата кореспонденция това ще стане ясно. На въпрос дали Радев е готов да я оповести сам, Стоянов отвърна:

"Аз мисля, че това ще бъде следващата крачка, ако прокуратурата не изнесе целия чат".

Според него с вече разпространената част от чатовете между бизнесмена Пламен Бобоков и President - Rumen Radev се извършва опит да се манипулира общественото мнение и да се свали доверието в президентската институция.

Комуникацията между Бобоков и Радев беше публикувана малко след като бизнесменът показа чат между него и премиера Борисов и настоя, че няма номера на държавния глава в телефона си. Малко по-късно държавният глава също излезе с позиция. Той обяви, че се публикуват съобщения "селективно" и призова обвинението да разпространи цялата кореспонденция.

Стоянов посочи, че най-вероятно кореспонденцията е реална, но заяви, че не разбира защо държавното обвинение са публикували само едно съобщение. Секретарят на президента уточни, че не знае откъде се познават Бобоков и държавният глава, но предполага, че са установили контакт по време на бизнес делегация, ръководени от Радев.

Димитър Стоянов посочи, че ежедневно получава десетки съобщения с молба за връзка с Радев. Той каза още, че среща с бизнесмена за концесията на пристанището в Либерия не е имало.

"Специализираната прокуратура изкара точно този чат, защо? За създаване на определена манипулация, целта е да се манипулира общественото мнение и да се създде усещане, че президентската институция е онова тресавище, онази част от свинските черва, използвам лексиката на главния прокурор, които задължително минават през президентската институция. Няма такова нещо, Специализираната прокуратура ще бъде разочарована", коментира Стоянов.

На въпрос каква подкрепа е осигурил Румен Радев на Пламен Бобоков, секретарят на президента отговори, че държавният глава е заставал зад българския бизнес. Той уточни, че Радев е искал да се осигурят чисти условия и ясно законодателство, така че да се подобри бизнес климатът у нас.

"Това е подкрепа, може би това е имал предвид. Назначаването на посланик едва ли е в полза на г-н Бобоков, а е в полза на България. Би трябвало всеки един български бизнес, който е чист, да бъде поддържан от всички институции, включително и от посланиците. Реално те са мостът между България съответната страна", каза Стоянов и допълни, че предложенията за назначаване на посланици идват Министерството на външните работи и се съгласуват с президентската институция.

Може да бъде отказано предложение или да бъде прието. МВнР внася предложението след това в Министерски съвет. Министерски съвет решава дали Жоро Кираджиев да бъде назначен за посланик в Абуджа или не. Тогава идва предложението при президента за издаване на указ, това е процедурата. Не сме предлагали когото и да било за Нигерия, за него няма издаден указ", коментира той.

Стоянов посочи, че секретарят на държавния глава - Пламен Узунов няма достъп до информацията за обсъжданите кандидатури на посланици и процесите по одобрение.

"Отхвърлям спекулациите, пуснати от прокуратурата по отношение на това, че Пламен Узунов е въздействал за издаване на българско гражданство на либийски гражданин", каза Стоянов.

Главният секретар на президента коментира и промените в Закона за МВР и отхвърленото президентско вето върху част от текстовете. Стоянов беше категоричен, че функциите на НСО ще бъдат дублирани.