В президентската институция няма и не се е провеждала процедура за помилване на лицето Петър Ненов, информация за когото разпространява днес прокуратурата. Това съобщиха официално от президенството, след като се появиха нови чатове между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, в които се среща и ново лице - Петър Ненов.

"В Администрацията на президента не е постъпвала молба за помилване от г-н Петър Ненов в резултат на което процедура за помилване не е стартирана. На два пъти - през март 2015 г. и през април 2020 г. в президентската институция са постъпвали писма от Българския демократичен съюз в Румъния /БДС/, с които се застъпват по различни поводи за почетния си председател Петър Ненов. Тези писма не могат да бъдат основание за начало на процедура по помилване, за което с официално писмо е уведомена и БДС", обясняват от институцията на Румен Радев.

От държавното обвинение днес съобщиха в нови чатове, че са установени още обстоятелства.

На различни дати през м. април и м. май 2020 г. Бобоков обменя текстови съобщения с мъж, записан като "Pepi- Ro", както и с "Prezident-Pl. Uzunov", касаещи правомощията на Комисията по помилване към президента на България.

След анализ на хронологията и съдържанието на кореспонденцията се стига до извода, че вероятно инициалите "Pepi- Ro" се отнасят до лицето П.З.Н. (Петър Здравков Ненов - бел.ред), български гражданин, осъден за данъчни престъпления от румънски съд на 6 г. лишаване от свобода, понастоящем изтърпяващ присъдата в затвора в София.

Българинът Петър Здравков Ненов, за чието помилване Пламен Бобоков лобирал пред Пламен Узунов, е предаден на съд за данъчни измами от румънската Национална дирекция за борба с корупцията през 2011 г. , припомня "24 часа".

Ненов бил администратор на фирма, занимаваща се с търговско посредничество. Той бил обвинен, че е ощетил румънския държавен бюджет с близо 8,4 милиона леи, или над 2 милиона евро, чрез укриване на данъци и такси. Според прокурорите в периода декември 2003 - юни 2004 г. обвиняемият в качеството си на управител на фирма "Сервобалкан Ком" ООД е продал стоки на стойност 33 пъти по-голяма от покупната цена и не е отчел в счетоводството на фирмата тези търговски операции и реализираните приходи. Делото се разглеждало от съда в Букурещ.

Името на Петър Ненов, който от години живеел в Букурещ, се появява през 2011 г. в сайтове и по друг повод. От публикации тогава става ясно, че в навечерието на професионалния празник на служителите от МВР - 5 юли, той дарил на свищовските полицаи два автомобила. Дарението е от неправителствената организация "Международна агенция за превенция на престъпността" със седалище в Букурещ. Агенцията била създадена през 2009 г. и се представлява от 43-годишния тогава Петър Ненов. Той е роден през 1968 г.