"Президентът не се предполага да е началник-щаб или на механично ниво да командва някакъв род въоръжени сили. Президентът трябва да е политик. Кройката на правомощията на институцията предполага президентът да е политик, който би следвало да играе активно на международната сцена, където картината е много по-сложна, откогато и да било", коментира Дончев предстоящите избори и номинираните до този момент кандидати за поста по телевизия BGOnAir.

Вчера ген. Румен Радев получи подкрепата на АБВ и БСП за кандидат-президент. Премиерът Борисов прие оставката му на заседанието на кабинета публично пред журналисти. Часове след това и президентът издаде указ за освобождаването от служба на командира на ВВС. За да бъде официално номинирана от БСП обаче, кандидатурата на ген. Радев трябва да премине през гласуване в Националния съвет на БСП.

"Този нов отечествен фронт, където са събрани различни леви сили, дори не намериха на банките някой изявен партиен кандидат, а са по-скоро в позицията да подкрепят изцяло непартийна кандидатура, която, доколото разбирам, няма нищо общо с никоя от партиите", заяви Дончев.

Вицепремиерът обаче беше категоричен, че ситуацията около предполагаемите кандидати вляво не влияе на предизборната подготовка на ГЕРБ.

Нинова: Ще спечелим президентските избори

Не искаме - ние ще спечелим президентските избори, заяви междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова по Нова ТВ.

Във връзка с обвиненията към БСП, че ген. Радев е неавтентичен, за сделка и че оръжейни търговци го лансират, тя коментира:

„Едно от внушенията в последните седмици е към партията, за да я разколебае, че нейният глас няма никакво значение и че нещата са предрешени”.

Нинова отказа да коментира отделните кандидатури, тъй като според нея хората в Националния съвет не са някакви пионки. Тях ги е излъчила цялата партия, заяви тя.

„Виждате ли какво се случва в последните седмици, откакто името на ген. Радев тръгна. В един глас скочиха ГЕРБ, РБ, ПФ и Татяна Дончева. Без човекът да излязъл още на терена, без да е одобрен, без нищо. Това са партиите на статуквото, които управляват държавата - те скачат срещу промяната, която е БСП и лявото”, заяви Нинова.

Попитана за вътрешнопартийните противоречия, тя каза, че не ги отрича, но няма да ги коментира публично.

По думите ѝ съборът в Бузлуджа е бил показател какво се случва в БСП.

„60 и повече хиляди души, страшна младост, много енергия. Вие видяхте, че това е различно БСП, енергизирано с желание за битка, за победа. Това е партията, другото е жълто”, категорична беше председателката на столетницата.