Премиерът Николай Денков отговори на критиките на президента Румен Радев, който по-рано днес каза, че строителството на 7 и 8 ми блок в АЕЦ "Козлодуй" прилича на строежа на магистралите у нас и се прави "на тъмно".

Пред медии Денков каза, че това е пропагандна хватка: "Какво тъмно има в решение на Народното събрание, което е взето през месец януари 2023 година? Какво на тъмно има по отношение на решението на Министерския съвет, което взехме днеска - то е достъпно".

"Няма нищо, което да е скрито по отношение на договорите, които бяха публично подписани с Westinghouse и с фирмите, които могат да участват в строителството. Това е някаква пропагандна хватка, която няма нищо общо с истината", коментира Денков.

По-рано днес правителството реши, че дава зелена светлина за изграждането на 7-и и 8-и блок в АЕЦ Козлодуй, припомня БНР. Първият трябва да е готов до 2033 г., а вторият - до 2 или 3 години след това.

На министъра на енергетиката е възложено да проведе преговори за строителство по технологията АР 1000, както и за осигуряване на заеми за изграждането на двете нови ядрени мощности.