По време на Корейската война България е приела 500 деца от Северна Корея, които е обучавала. Един от учителите им е била майката на българския премиер Бойко Борисов. Това припомни министър-председателят на Република Корея И Нак-йон по време на тоста на официалния обяд, даван от него в чест на българския премиер Борисов в правителствената резиденция в Сеул.

Премиерът на Република Корея И Нак-йон приветства българската делегация. Той се радва, че за първи път български министър-председател посещава страна му. По думите му България се отличава с висок икономически растеж не само сред страните от Югоизточна Европа, но сред страните членки на Европейския съюз. Според него това е благодарение на политиката, която води българското правителство.

"България ми е много специална, това беше първата държава, която посетих като министър-председател. В този ред на мисли България е първата ми любов", изтъкна корейският премиер И Нак-йон.

"В България казваме, че първата любов ръжда не хваща", каза българският премиер Бойко Борисов. Затова той призова двете страни да развиват отношенията си. "Винаги добре дошли при първата си любов", каза още Бойко Борисов.

България и Република Корея са поставили образованието и културата като свои приоритети.

"Затова най-отпред бих поставил взаимоотношенията между нашите университети и академии", каза премиерът Бойко Борисов на брифинг в правителствения комплекс в Сеул след срещата си с И Нак-йон.

Той се надява на подкрепа от правителството в Република Корея за реализирането на проект за производство на батерии за електромобили в България. Има възможност да се открие и директна самолетна линия между Сеул и София.

Над 31 фирми в България произвеждат части за "Хюндай", посочи Бойко Борисов. Той се надява след посещението му да се задълбочи сътрудничеството между България и Република Корея. Борисов в приел поздравления от южнокорейския премиер И Нак-йон за назначаването на Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния валутен фонд.

И Нак-йон заяви, че посещението на Бойко Борисов в Република Корея ще задълбочи отношенията между двете страни в навечерието на 30-годишнината от началото на дипломатическите им отношения. Обсъдена е идеята за открито сътрудничество в бъдеще между Република Корея и България, между които се наблюдава нарастване на стокообмена и търговията. Южнокорейският премиер изрази надежда, че компании от неговата страна ще инвестират в България. Според И Нак-йон в България може да се произвеждат батерии, както и части за електрически автомобили. Подписаният днес меморандум в областта на енергетиката ще допринесе за по-добро сътрудничество в сферата на възобновяемата енергия.

Обсъдено е сътрудничеството в високотехнологичните области. Ще се засили сътрудничеството в туризма, културата и образованието, добави И Нак-йон. Освен това е договорено да се създадат предпоставки за бъдещо сътрудничество и просперитет между двете страни.

В присъствието на Бойко Борисов бяха подписани двустранни документи за сътрудничество в областта на енергетиката и на външните работи.

Министерството на енергетиката на България и министерството на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея подписаха Меморандум за разбирателство. Документът предвижда подпомагане сътрудничеството между двете държави в областта на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. Меморандумът ще насърчи участието на компании от двете държави в търгове в областта на енергетиката, както и ще подкрепи развитието на отношенията между България и Южна Корея в сферата на използването на ядрената енергия за мирни цели.

Меморандумът за разбирателство предвижда още обмен на експерти и сътрудничество между енергийни компании и научни институти на двете страни в областта на новите енергийни технологии. Енергийни компании и научни институти от България и Република Корея ще си сътрудничат в сферата на новите технологии с цел повишаване на енергийната ефективност и опазване на околната среда.

Документът бе подписан от извънредния и пълномощен посланик на България в Република Корея Петко Драганов, а от страна на домакините - от министъра на търговията, индустрията и енергетиката Йо Мун-хи.

Меморандум между министерствата на външните работи на България и Република Корея за съвместни чествания на 30-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни бе подписан в Сеул. Началото им е поставено на 23 март 1990 г.

Документа подписаха заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев и неговият колега - заместник-министърът на външните работи на Република Корея Чо Сей-Юн.