Централната избирателна комисия (ЦИК) определи днес чрез жребий номерата в изборната бюлетина, с които партиите, коалициите и независимите кандидати ще се явят на предстоящите местни избори. Веднага след това това дойдоха и първите тълкувания на политиците за номерата.

Първи бяха от ГЕРБ, които обясниха какво виждат в своя номер 43.

"Ако търсим някаква символика, тя е 4 успешни мандата. Всичко това е в доброто взаимодействие с триъгълника - тройката (3) - гражданско общество, местната власт и изпълнителна власт", коментира областният координатор на партията Цветомир Паунов. Според него следващия успешен мандат на Йорданка Фандъкова отново ще бъде "подплатен с много работа, много усилия, без популизъм и без неизпълними обещания", предаде Дарик.

Снимка: Булфото

Жребият в ЦИК определи за ВМРО номер 34.

Снимка: БТА

"Може да си играем много на нумерология, но никога ВМРО не сме правили нещо такова. Ние залагаме на местни, свестни и известни кандидати за кметове и общински съветници, така че не очаквайте от нас хвърляне на боб и гадания", заяви кандидатът на воеводите за кмет на столицата Ангел Джамбазки.

От БСП пък видяха в своя номер 56 добра предпоставка за спечелването на 5-6 областни града.

Снимка: Булфото

"5 плюс 6 е 11, а това е "кралско число". Цифрите 5 и 6 означават и последователност, така че минимум 5-6 областни града", провидя лидерът на градската левица Калоян Паргов.

Кандидатът за градоначалник на София на "Демократична България" също коментира своя номер 66, който ще бъде и последен в бюлетината.

 

Снимка: БТА

"Номерът е хубав. Смятам, че номерата нямат никакво значение в изборите, но човек винаги има едно наум. 66 е чудесен номер. Най-важното е, че нашата програма е силна и ние искаме да направим истински добри неща за този град", заяви арх. Борислав Игнатов.

В градовете с районно деление, а именно София, Пловдив и Варна ще имаме гласуване с 4 бюлетини, тъй като там ще се гласува за общински съветници, за кмет на община, кметове на райони и кметове на кметства, а в останалите места ще се гласува с 3 бюлетини, т.е. за общински съветници, за кмет на община и кметове на кметство.

Квадратчето "Не подкрепям никого" за първи път ще присъства на бюлетината за местни избори и ще заема последното място в нея. Номерата на независимите кандидати, издигнати от инициативни комитети, както и на местните коалиции, ще бъдат изписвани след партиите и коалициите съгласно поредността на регистрацията им в ОИК.