На среща днес или утре в Министерски съвет ще бъдат извикани шефовете на службите за сигурност, излезли в дълъг неплатен отпуск, съобщи пред БНР вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков. 

Той посочи, че държавата няма как да работи с тях. Засега не е ясно дали ще бъдат привикани от премиера Стефан Янев, или от вътрешния министър.

"Отпуските им ще бъдат прекратени веднага", заяви Бойко Рашков.

Още вчера от правителствената информационна служба поясниха кои са ръководителите в неплатен отпуск - на ДАР и на ДАНС. Атанас Атанасов, който оглавява ДАР, е в неплатен отпуск от 7 май до 5 септември 2021 г., а председателят на ДАНС Димитър Георгиев - от 7 май до 6 септември. На свой ред шефът на ДАТО Цветан Китов пък е в платен отпуск, но за обучение - само за времето от 5 май до 21 май.

Иначе Бойко Рашков заяви пред БНР, че вместо да служат на правителството, шефовете на службите "излязоха в отпуск по време на жътва" и то точно във време когато трябва да се подготвят избори и да се даде увереност на българските граждани, че вече няма да има изборни измами.

Вътрешният министър поясни още, че се среща с много хора, които "в тази служба, това ръководство на ДАНС са провалили като професионалисти, разгонили са ги", а същевременно с решаващото участие на предишното правителство редица служители на ДАНС са "настанени на работа и в други структури на държавата".

"ДАНС, която аз дълго време наричах агенцията за държавна сигурност, извършваше престъпления във връзка с използването и прилагането на специални разузнавателни средства. Тези престъпления бяха толерирани от главния прокурор. Как ще искам, на какво основание да работя с такива хора?! Онези, които трябва да противодействат на престъпността, извършват престъпления и това са доказани факти", категоричен бе Рашков.