България застава решително зад вас в борбата ви за равноправие редом с другите части от народи в Република Северна Македония /РСМ/. Това каза президентът Румен Радев, който прие на "Дондуков" 2 представители на организации на българите в Република Северна Македония. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"100 години не е имало такава среща. Още от времето, когато Тодор Александров се е срещал с българските първенци. Не е имало такава среща. Моментът е исторически", заяви и Владимир Перев от "Коридор 8 - Скопие".

Делегацията на българската общност в РСМ включва представители на партия Граждански демократичен съюз /ГДС/ и на сдруженията КЦ "Иван Михайлов" - Битоля, "Трибуна" - Прилеп, "Македонско-Българско приятелство" - Скопие, "Коридор 8" - Скопие, "Интеракция" - Охрид, "Единство" - Кочани.

"Можете да бъдете сигурни, че ние ще отстояваме при всички положения вашия интерес, той ще бъде водещ, както е било и досега", посочи президентът Радев. Той каза, че България е в процес на формулиране на нова политика спрямо РСМ - досега защитавахме историческата памет, сега заставаме в защита на живите българи в РСМ.

"Ние сме онази част от гражданите на РСМ, които най-силно желаят европейското бъдеще на нашата страна, но това не може да стане за сметка на националния интерес на българския народ и особено на онази част от него, която живее в РСМ", каза Петър Колев от ГДС.

"България ще се води от вашата воля, желание и волеизявление като национална идентичност и историческа памет", заяви държавният глава, но подчерта ролята на единството между македонските българи в защита на правата им.

В осигуряването на това единство обаче България не може да се меси, защото това е намеса във вътрешните работи на страната, обясни държавният глава и определи каква е ролята на страната ни в този процес.

"Може да отстояваме правата на всички българи чрез договора за добросъседство със РСМ. Но трябва да е категорично ясно, че РСМ е суверенна държава, ние не можеш и няма да се месим във втрешните работи на страната".

Според македонските българи задачата на България е да се пробори пред света за правото на българските македонци да има конституционна гаранция, че ще съществуваме като общност в страната. По думите им, в РСМ има поне 10 медии, субсидирани от партии и медийната война срещу македонските българи и България е страшна, а македонските българи не разполагат с такъв ресурс.

Според президента, проблемът на България е, че този договор за добросъседство е много общ за разлика от Преспанския договор", и посочи, че по тази причина в продължение на "4 години заседнахме с РСМ в исторически спор".

Президентът подчерта, че позововайки се на Копенхагенското споразумение за защита правата на гражданите, лидерите в Европа започват да разбират проблемите на македонските българи.

"В Европа не разбират спора и кой е Цар Самуил и Гоце Делчев...Затова, когато вие кажете как не спазват правата ви, Европа ще чуе т.е важно е как ще бъде изразено вашето волеизявление и България ще отстоява вашите права", зави Румен Радев.

В заключение президентът обеща България да направим така, че те да се почуват пълноправни граждани в РСМ, което ще осигури и влизането на югозападната ни съседка в ЕС, което страната ни отдавна желае.

Предстоят срещи на представителите на македонските българи с водещите политически партии у нас.