В 13 часа започнаха работа депутатите в последния си работен ден преди лятната ваканция. Началото на заседанието бе дадено по-късно след като народните избраници направиха 21-часов маратон по приемането на точките в бюджета. 

Днес отново парламентът удължи работното си време до изчерпване на точките, заложени в дневния ред. Депутатите започнаха с обсъждане на предложения за промени в Наказателния кодекс на второ гласуване. Те са събрани в общ проект, който включва общо седем законопроекта - на Министерския съвет, ГЕРБ-СДС, "БСП за България" и "Възраждане". 

Предложенията за промени в закона са свързани основно с престъпленията на пътя, трафика на мигранти, престъпленията по ксенофобски, расистки подбуди и заради сексуална ориентация. Народните представители предлагат прецизиране на текстовете и увеличаване на някои видове наказания.

В дневния ред е и избор на председател на Сметната палата. Кандидатите за поста са двама - Димитър Главчев, издигнат от ГЕРБ-СДС, и Нина Спасова от "Възраждане". 

Програмата включва и второ четене на изменения в Закона за горите. Следваща точка е изборът на управител на Националната здравноосигурителна каса. Станимир Михайлов е единственият кандидат за поста. Той е предложен от парламентарната група на ПП-ДБ. 

В дневния ред е и първо четене на промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, както и изслушване на министъра на финансите Асен Василев относно оценка на ефекта върху финансово-икономическото състояние и бюджета на страната и на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев, относно потенциалните рискове и щети за България, след приетия на 21 юли Закон за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. 

Възложените концесии за осъществяване на дейности в стратегически обекти от значение за националната сигурност, засягащи нефт и продукти от нефтен произход, произведени от суров нефт, с произход Русия или изнесени от Русия, се прекратяват в едноседмичен срок, записаха в закона депутатите. С измененията на практика се прекратява концесията на "Лукойл" за пристанище "Росенец".

Оставка на депутат от ПП-ДБ

Депутатът от ПП-ДБ Петър Петров изненадващо подаде оставка като народен представител. Оставката му бе гласувана при старта на днешното парламентарно заседание, предаде БГЕНС.

По неофициална информация 41-годишният доскорошен представител от 24-и избирателен район-София ще бъде номиниран за ръководител на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Петров бе народен представител от "Продължаваме Промяната" и в предходния парламент.

"Видимото и невидимото в НС" 

В декларация от трибуната, в края на първата сесия на парламента, председателят на Парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова заяви, че всичко в 49-ото Народно събрание е вървяло в два плана - един видим и за пред хората, и един скрит - истинският. 

Видимият по думите ѝ е декларация за промяна, стабилност и за доброто на България, а скритият - подмяна, нестабилност и в повечето пъти в ущърб за българския национален интерес. 

"Хора, които се кълняха, че ще си отрежат ръцете, ако се съберат с политическия си опонент - едноръките джентълмени, партиите на взаимното отрицание, стигнаха до здрава прегръдка. Лодката срещу "Росенец" акостира в прегръдката на ДПС. Борбата за изчегъртване на ГЕРБ, и от ареста на Бойко Борисов, стигна до неговата политическа реабилитация и избягване от наказателна отговорност, благодарение на неговите "изчегъртвачи" - "Продължаваме промяната - Демократична България", коментира Нинова. 

Тръгнахме с плаващи мнозинства и стигнахте до трайна и стабилна коалиция - ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ-ДПС, смята тя. Видяхме абсолютно контролируеми и непочтени членове на Висшия съдебен съвет, които могат да си сменят мнението два пъти за 24 часа. Постигнахте отстраняването на един главен прокурор, избор на нов, няколко висящи спора, спасяване на Бойко Борисов от "Барселонагейт", а на Кирил Петков - от наказателно преследване на нарушаване на Конституцията, каза още Нинова. По думите ѝ това е ефектът от съдебната реформа. 

Овладяхте Българската народна банка с политически назначения, стигнахте до пълно отрицание на опозицията и никакво зачитане на законите и правилата, заяви тя. По време на гледането на бюджета тази нощ ГЕРБ дадоха почивка, защото трябваше да се договорят за едно назначение с ПП-ДБ, смята Нинова. "Част от сговора е било - ще ви подкрепим бюджета, ако ни назначите човека", каза лидерът на БСП. Според нея бюджетът на държавата е заложник на борбата за власт, постове и пари. 

Нинова смята, че през промените в Конституцията ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС искат да закрепят властта си. 

По думите ѝ всичко това беше облечено в евроатлантическа завеса, която ни отдалечава всеки ден от европейските ценности, а мнозинството в парламента не представлява мнозинството в обществото. 

"За три месеца ни върнахте три години назад, а искате през промяната в Конституцията да закрепите управлението си за 30 напред", заяви лидерът на БСП. Според нея е можело да бъде различно, като има национално отговорно правителство, което да бъде непартийно с програма от десет точки и с подкрепа от всички. 

Двама нови депутати положиха клетва. 

Димитрина Хаджиева-Недина, която зае мястото на Андрей Гюров като народен представител от "Продължаваме Промяната - Демократична България", и Валентин Йовков Тончев - това на Петър Чобанов от ДПС, положиха клетва. Пред два дни парламентът прекрати пълномощията като народни представители на Чобанов и Гюров, след като бяха избрани за подуправители на Българската народна банка. 

Депутатите гласуваха и подадена оставка от народния представител Петър Петров от ПП-ДБ.

Димитрина Хаджиева-Недина и Валентин Йовков

Снимка: БТА