Пред всекидневника Нейнски, която в миналото също беше министър на външните работи, е пояснила с какво е заета сега:

"Ръководя и координирам извеждането на българите, попаднали по време на преврата в Турция."

По повод често задавания тези дни въпрос "защо мълчи" тя е казала:

"Спазвам указанията на моето министерство и се съобразявам с тях. В първите минути след началото на преврата лично министър Даниел Митов ме помоли настойчиво да не давам каквито и да е било изявления за случващото се в Турция".

Цялата информация по повод събитията в съседната държава се събира в МВнР и се подава на премиера, пише «24 часа». Бойко Борисов е и единственият, който коментира темата - такова е решението на властта у нас.

Министър Митов лично потвърди, че е наредил на българския посланик в Анкара Надежда Нейнски да не говори пред медиите в нощта на опита за преврат в Турция, предаде БТА.

„Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления – е пояснил министърът пред български журналисти в Брюксел. - За нас беше най-важно да се погрижим за българските граждани, които се намират в Турция и може да изпаднат в беда.“

Задачата на посланик Нейнски е била да координира и следи именно това, а не да дава изявления по медиите, е продължил Митов, добавяйки:

„Всяка публична изява на посланика или на генерален консул може да бъде интерпретирана погрешно и да доведе до опасност за живота и здравето на дипломатически служители и граждани на място. Така се реагира в подобни ситуации. Посланиците не са политически анализатори, за да правят изявления. Няма посланик на която и да е друга държава, който да е правил изявления от Истанбул или Анкара в тази ситуация.“

Българският дипломат № 1, който е в Брюксел за заседание на Съвета на ЕС по външни работи, е подчертал позицията на София, че върховенството на закона и следването на нормалните демократични европейски практики трябва да е водещо в реакциите на властите в Турция сбез опита за преврат.

Министърът, цитиран от БТА, е призовал да не се стига до спирала на насилие и в никакъв случай да не бъдат възстановявани практики, отречени от ЕС, каквото е смъртното наказание.