Ако ГЕРБ бутнат правителството, ще допуснат огромна историческа и стратегическа за тях грешка. Ако бутнат правителството, ще дадат път на Радев. Всички демократично мислещи хора в България разбраха кой е той. И ще има големи съмнения за сътрудничество между Борисов и Радев. Това ще бъде пагубно за Борисов. Това заяви президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев пред Нова телевизия.

Той подчерта, че живеем във време на силни геополитически ветрове и на променящ се световен ред.

"България не бива да допуска тази историческа грешка, която допусна в края на Втората световна война, когато на едни салфетки се рисуваше кой накъде и нас червената армия ни пороби и ни инсталира комунистическия режим с 45 години последствия. Сега е същото, пренарежда се световният ред и трябва да се борим за нашата интеграция в демократичния запад", добави Плевнелиев.

Според него важната година е 2026-а, когато предстои голямата битка за бъдещето на България. Тогава приключва мандатът на настоящия държавен глава Румен Радев, който вероятно ще реализира собствен проект с амбицията да стане министър-председател.

"Всичко в момента води в тази посока. Това е годината, когато ние ще видим амбициите на Радев като най-висшия представител на русофилството и руските хибридни агресии в България да вземе своите решения. Тогава свършва президентският му мандат. Той прави модела "СИРИЗА". Атакува всяка политическа партия, която би могла да стане силна, за да може да държи партиите разделени. За да може през 2026 година, с неговата амбиция, вече да бъде министър-председател, плюс кмет на София, който идва от средите на русофилите в България", заяви Росен Плевнелиев.

Той прогнозира, че настоящият кабинет ще оцелее дотогава и призова премиера Николай Денков да си назначи говорител, както и лидерите на водещите партии в правителството да постъпят като водачите на тройната коалиция - Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, които се срещаха веднъж месечно открито и пред медиите. 

Балотажът в София: Силициевата долина или мини "Марица"

В неделя изборът е между Силициевата долина и "Мини Марица". За мен няма спор, че трябва да се застана на страната на Европа срещу Азия, на Европа срещу Русия. Така Росен Плевнелиев коментира предстоящия балотаж за кмет на София между кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев и издигнатата от местна коалиция "БСП за България" Ваня Григорова. 

"Апелът ми към всички в ГЕРБ е наистина да разберат, че този избор е изключително важен. Избираме между Европа и Азия, между Европа и Русия. Нека да погледнат кой стои зад кандидатурата на Ваня Григорова - комунисти, националпопулисти, социалисти, с които ГЕРБ са се заклели никога нищо да не правят. Като капак на всичко стоят и русофили, които са управлявани от човек, който не само е награждаван от Путин, но е и разследван за държавна измяна", подчерта Плевнелиев и добави: "Госпожа Григорова по никакъв начин и никога не се е дистанцирала от тези хора, които я подкрепят. Тук няма място хората от ГЕРБ да се чудят кого да подкрепят".

По думите му всичко, което се прави в момента, е част от социален инженеринг. "Борисов първо каза да се гласува по съвест, после говори за държавна собственост и държавна сигурност. Според мен и двете се символизират от един кандидат. Защото зад него, освен че е държавната собственост, са и всички методи на Държавна сигурност, плюс всякакви членове на Държавна сигурност, интегрирани в профсъюзи, комунисти, социалисти, фашисти и тем подобни", каза още президентът 2012-2017 г.

Според него в София правилното решение е проевропейските и продемократичните сили да се обединят. "За да не допуснем Путин да превземе нашата столица и оттам някой ден и цяла България да падне. Разговорът е преди всичко геополитически. Изборът, който прави София, ще направи и България", подчерта той.