Тристранният съвет прие плана, против се обявиха единствено от КРИБ.

Към края на 3-то тримесечие безработицата в България е 12%.

Бизнесът и синдикатите обаче остро критикуваха сумата от 73 милиона лева, заделена от бюджета за субсидирана заетост.

Със средства от държавния бюджет ще бъде осигурена заетост на 21 882 безработни, както и обучение на 12 851 безработни, каза още Адемов.

От бизнеса подчертаха, че част от заетите, които брои държавата, няма да работят на пълен работен ден и не е коректно да се твърди, че 21 хиляди души ще са заетите с държавни пари.

Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че за поредна година размерът на финансирането по плана за заетост е 73 млн. лв., с което ще се осигури много по-малко субсидирана заетост, поради увеличената минимална работна заплата.

Това е нагледен пример за непремерено увеличаване на минимална работна заплата до 340 лв., при отсъствие на ръст в икономиката, което води до намаляване на заетостта, подчерта Велев.

Пламен Димитров от КНСБ припомни позицията на синдиката стратегията да бъде осигурена с около 3 млрд. лева за 7 години, като 1 милиард лева да бъдат от националния бюджет, или около 150 млн. лв. годишно по плана за заетост.

За следващата година по плана са заложени едва 73 млн. лв., това ще се отрази на пазара на труда с по-малко субсидирана заетост, посочи Димитров. Пламен Димитров от КНСБ припомни позицията на синдиката стратегията да бъде осигурена с около 3 млрд. лева за 7 години, като 1 милиард лева да бъдат от националния бюджет, или около 150 млн. лв. годишно по плана за заетост. 

Работодателските организации единодушно се обявиха против промените в Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда /КТ/ и поискаха тази точка от дневния ред да отпадне, защото в противен случай ще напуснат заседанието. Разглеждането на точката отпадна.