Първоначално медиите съобщиха, че внесените при Орешарски подписи са 260 000, но по-късно бе обявено, че те са 327 000.

Един от участниците в срещата Стоян Тодоров уточни, че тези подписи са в подкрепа на исканията за нов обществен договор между политици и граждани, предаде БТА.

В неделя участници в традиционния вече контрапротест пред НДК в подкрепа на правителството обаче се разграничиха от подписката, представена днес на  Орешарски.

Хората, протестиращи пред НДК казаха, че тези 327 000 подписа нямат нищо общо с тяхната, приемана като официална, подписка на контрапротеста в подкрепа на кабинета, която трябва да бъде внесена до края на месец септември.
Пред НДК вече са събрани над 357 000 подписа.

При премиера се качиха десетина представители на гражданската инициатива, сред които и изпълнителят Мишо Шамара. Срещата бе закрита за медиите и продължи около час, съобщиха БНР и "Фокус".

Орешарски и Мишо Шамара

След нея министър-председателят даде брифинг, на който благодари на всички хора, които въпреки ситуацията в страната, застават с лицата си и подкрепят правителството.

"Впечатлен съм от броя на подписите. Обсъдени са действията на правителството и аз ги уверих, че ще продължаваме да работим по тях. За съжаление, в момента обществото не обсъжда програмните приоритети, а странични дейности", заяви премиерът.

Той допълни, че проблемите се решават на избори, а изборите са били скоро.

Мишо Шамара пък каза, че гледа да използва това, че е популярен и така да може да предаде посланията на хората, които мислят като него, предаде БГНЕС.

"Всички, които сме зад идеята, че падне ли кабинетът "Орешарски" на момента си губим демокрацията, която през последните 4 години беше отнета. И ние си искаме свободата и ще продължаваме да поддържаме нашата държава в момента, за да може да работи", каза Мишо Шамара.

Около 200 души дойдоха пред Министерски съвет с шествие, което започна около 11 часа от градинката пред "Кристал", след това продължи по бул. „Цар Освободител“ и стигна до сградата на Министерски съвет. Сред хората бе и най-възрастният член на БСП - 102-годишният Асен Здравков.

Повечето от протестиращите носеха български знамена, а самото шествие бе предвождано от гайдар. Хората носеха 28 кашона, в които бе събрана подписката.

Целта на инициативата е да бъдат обсъдени възможностите за реализиране исканията на гражданите до края на годината и сформиране на съвместна работна група, включваща експерти от МС, НС, ресорните министерства и гражданската инициатива, която да подготви предстоящото провеждане на Кръгла маса.