Депутатът Делян Пеевски вече ще ръководи парламентарната група на ДПС наравно с лидера на движението Мустафа Карадайъ. 

Пеевски официално вече е съпредседател на ПГ на Движението за права и свободи - това става ясно от сайта на Народното събрание, където новата му позиция е обявена. Като съпредседател е посочен и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Пеевски е бил избран на поста от депутатите от групата, съобщава пресцентърът на движението.

Никога досега ДПС не е имало съпредседатели на групата си в парламента, обичайната практика е тя да е водена от председателя на партията.

Делян Пеевски до момента беше само член на Комисията по правни въпроси в Народното събрание. До 13 юли той беше част и от парламентарната Комисия по конституционни въпроси, откъдето обяви, че се оттегля.

Последния месец именно Пеевски представяше позицията на ДПС по всички актуални теми - от преговорите с протестиращите енергетици и миньори до промените в Конституцията.

Депутатът даваше оценки за работата на един или друг министър, искаше оставки и отправяше предупреждения. Той настоя правителството да изпрати трети полет до Израел, за да приберем всички българи, останали в района на конфликта.

Последното отправено предупреждение от Пеевски, от името на ДПС, беше след вота на недоверие, когато новият съпредседател на ПГ на ДПС предупреди, че кабинетът ще бъде свален, ако се отклони от евроатлантическия път и не работи в интерес на хората.

Докато Пеевски формулираше позицията на Движението за права и свободи в парламента по актуалните политически въпроси през последния месец, лидерът на партията Мустафа Карадайъ обикаляше страната в предизборна кампания и стягаше партийните редици по региони за местния вот.