Изказване на военния министър Тодор Тагарев, в което призова Народното събрание да одобри купуването на бронетранспортьорите "Страйкър" преди местните избори, защото в противен случай има рискове сроковете да бъдат изпуснати, предизвика възмущението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на председателя на Комисията по отбрана Христо Гаджев и на депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Сутринта слушах министър Тагарев и с г-н Гаджев сме възмутени от това, което каза той ( в ефира на bTV тази сутрин - бел. ред.). Не му прави чест", заяви лидерът на ГЕРБ пред журналисти в парламента по повод думите на военния министър за проекта за модернизация на сухопътните войски и закупуването на нови бойни машини тип "Страйкър".

"В момента всичко, което се е случило по отбраната, се е случило в парламента с нашите подписи. За "страйкърите" имаме много ясен график - декември да привършим процедурата", обясни Борисов.

"Да прави такива изказвания не му прави чест", добави той.

Христо Гаджев, председател на Комисията по отбрана добави, че парламентът не е бюро за снимки и няма да действа по график, който да дава възможности за снимки на министри, докато пътуват в чужбина. Проектът за бойните машини може да бъде завършен навреме до края на изтичане на офертата, 15 декември, добави той. По думите му, ако това правителство е поне толкова ефективно, колкото служебното, нещата могат да се случат навреме.

Гаджев каза още, че няма проблем с цената на проекта. По думите му основното, което е направило това правителство, е да преведе документите и да направи графика за плащане, тъй като процедурата за закупуването им е била започната от служебното правителство и по това време са изпратени исканията и цялата спецификация.

"Има достатъчно време проектът да се случи. Става въпрос за основен проект на въоръжението на сухопътни войски", заяви Гаджев.

Той добави, че правителството се бави с изпълнението на основни решения, свързани с помощта за Украйна и визира решението за бойните машини от МВР, което е било от юли, а все още не е изпълнено и дори няма споразумение между двете страни.

Предупреждение към военния министър отправи и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

"Ако Тагарев изисква нещо от българския парламент, трябва да си подаде оставката веднага", заяви пред журналисти в кулоарите на НС Пеевски.

"Тагарев не може да изисква нищо от българския парламент - може да внесе, комисиите да го разгледат и парламентът да прецени. Министрите не могат да изискват нищо от парламента по никакъв повод", каза Пеевски и добави, че той в качеството си на народен представител може да изисква, защото лично е дал вота си за този кабинет.

Относно изказване на Борисов, който допуска, че е възможно да бъдат допуснати министри от ДПС при ротацията в кабинета, Пеевски каза: "Не желаем да имаме номинации за министри в кабинета на ротацията. Няма да участваме в това".

През тази седмица проектът за новите бронирани машини за Сухопътни войски получи подкрепа както в комисията по отбрана, така и в комисията по бюджет и финанси. Предстоят дискусиите в пленарната зала, където трябва да бъде взето окончателно решение по въпроса.