Делян Пеевски настоя за трети полет на правителствения "Еърбъс", който да прибере блокираните в Израел още 65 българи. Толкова са нашите сънародници, които не са успели да си дойдат с първия и втория полет, който организира държавата.

"Призовавам правителството и посолството ни в Израел да върнат в родината всички желаещи български граждани. Като още веднъж отчитаме перфектната работа на правителството - вицепремиера Мария Габриел и транспортния министър Георги Гвоздейков и ръководството на Народното събрание за успешно прибиране на наши сънародници от Израел, сме силно загрижени от информацията за още бедстващи българи в зоната на военните действия", написа в профила си във Фейсбук депутатът от ДПС.

"Призовавам и настоявам да бъдат предприети необходимите действия за изпращането на трети полет от българската държава, който да прибере невредими българските граждани, блокирани в Израел - българският футболен национал Йоан Стоянов, групата от 65 български гражданина, за която г-жа Параскева Пейчовска сигнализира през медиите, както и всеки, който желае да се прибере в България", заяви Пеевски.

"Настоявам българското посолство в Тел Авив и консулската служба към посолството за активна комуникация с нашите сънародници, с една единствена цел - успешното им завръщане в България", добави той.

По Нова телевизия българката Параскева Пейчовска, която е омъжена в Израел, потърси помощ да се евакуира със семейството си от страната. От посолството й казали, че няма как да пристигне трети самолет. Самата Параскева Пейчовска е направила списък с 65 българи, които очакват спасение.

"От консулството казват, че искат да пратят трети самолет, но от Израел не им разрешават", посочи Пейчовска.

Междувременно от Летище София съобщиха, че днес ще се извърши извънреден евакуационен полет за Тел Авив на "Юропиън Еър Чартър" (European air charter), информира БТА. Самолетът ще излети от България празен и ще се върне с пътници. Няма информация той да е отменен, уточняват от летището.